Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Orättvist med olika rutiner inom räddningstjänsten

Publicerat söndag 15 maj 2016 kl 11.38
"Finns det brister ska det skrivas förelägganden"
(1:38 min)
Brandbilar Nerikes Brandkår räddningstjänsten
Räddningstjänsterna i Örebro län har olika rutiner när de gör sina tillsyner. Olyckligt, menar MSB. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Det tre räddningstjänster som sköter brandtillsynen i länets tolv kommuner, använder sig av olika rutiner, och det gillas inte av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska alla landets räddningstjänster jobba på samma sätt när de är ute på sina tillsyner. Men det förekommer många olika rutiner, bland annat när det gäller förelägganden. Ett föreläggande är det krav på åtgärd som räddningstjänsten skriver till fastighetsägaren som har ansvar för brandskyddet. Till och med inom Örebro län gör man olika.

-- Är det så att man upptäcker brister vid en tillsyn, där man inte lever upp till lagens krav, då ska det skrivas förelägganden. Det är det sätt som MSB anser att man ska jobba på, säger Per Karlsson, brandingenjör på MSB, som är central tillsynsmyndighet på området.

Men riktigt som brandingenjör Per Karlsson på MSB vill att man gör, görs alltså inte, och alla tre räddningstjänster i Örebro län gör lite olika.

Olika tuffa
Nerikes Brandkår använder sig av det mildaste sättet. Där gör man först ett besök när man bara tar tjänsteanteckningar om hur brandsäkerheten ser ut på plats. Först sedan bestämmer man vad man ska skriva förelägganden om, alltså vad fastighetsägaren måste åtgärda. Det förklarar Ulf Smedberg, vice brandchef på Nerikes Brandkår.

– Normalt sett har vi två veckor där vi kommunicerar de iakttagelser vi har gjort vid tillsynen, och de kan vara både positiva och negativa saker, förklarar han.

Färre förelägganden
Men då kan man säga att ni har färre förelägganden på Nerikes Brandkår än vad man har på de andra räddningstjänsterna i länet?

– Ja, ser vi till ett antal av våra kollegor, som skriver förelägganden rakt av direkt, så blir det förmodligen fler hos dem, för det händer ju att man hos oss åtgärdar småsaker redan under kommuniceringsskedet.

Bergslagens Räddningstjänst, där Hällefors, Karlskoga och Degerfors ingår, använder den tuffare rutinen och skriver förelägganden med en gång, medan Räddningstjänsten Västerbergslagen, där Ljusnarsberg ingår, skriver ett slags mellanting, där man påpekar brister och vad som behöver åtgärdas, men utan att skriva förelägganden.

Mer rättssäkert
Och det, menar Per Karlsson, på MSB, blir fel, eftersom att skriva förelägganden är ett nödvändigt steg i tillsynen.

– Ja, det får en annan tyngd, det blir myndighetsutövning med en möjlighet för den som det här riktar sig mot, att kunna överklaga.

– Det blir ett mycket mer rättssäkert sätt att hantera tillsynen också, säger Per Karlsson, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Test året ut
För att bättre svara upp mot lagen och MSB:s önskemål om hur tillsynerna ska gå till, och för att bli tydligare gentemot fastighetsägarna som man gör tillsynerna hos, så testar just nu Räddningstjänsten i Västerbergslagen liknande rutiner som Nerikes Brandkår använder sig av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".