Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skräpmat lockade många lunchgäster till Stortorget

Publicerat fredag 6 maj 2016 kl 11.53
"Ska jag dricka mjölk ikväll och i morgon kan jag ta den som har kortare datum."
(4:47 min)
Skräpmat på Stortorget
1 av 2
Många hade kommit till Stortorget för att få smaka på maten. Foto: Janne Larsson /Privat
Skräpmat på Stortorget
2 av 2
Maten lagades av kockar från Restaurang- och hotellhögskolan och studenter från Måltidsekologiska programmet. Foto: Janne Larsson /Privat

Kön slingrade sig lång till tältet på Stortorget i Örebro under fredags förmiddagen när det serverades gratis skärpmat.

Maten som serverades var tillagad av råvaror med utgånget datum och lagades av kockar från Restaurang- och hotellhögskolan och studenter från Måltidsekologiska programmet. Meningen var att inspirera andra minska matsvinnet.

– Vi har plockat ihop detta från olika butiker runtom i Örebro och nu lagar vi mat av det bara för att visa att det går att laga mat på livsmedel som man vanligtvis kanske slänger, säger Carolin Vallgren som är en av arrangörerna.

Vad är det vi vanligtvis slänger? 

– Det är mycket där det står bäst före datum. Många gånger tror man att det är farligt att äta det när det gått ut. Men det är ju precis som det låter bäst före och inte dåligt efter. Man kan ju använda sina sinnen och lukta och många gånger använda maten ändå, säger Carolin Vallgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".