Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vivallaskolans elever kommer att blandas i de nya klasserna

Publicerat onsdag 11 maj 2016 kl 13.34
"Framgångsfaktorn är att man blandar klasserna"
(1:29 min)
Elever klassas baserat på deras kunskaper på Vivallaskolan i Örebro. Foto: Jaber Fawaz/SR Örebro.
Betygen ska öka och integrationen bli bättre när Vivallaskolans högstadieelever fördelas till Engelbrektsskolan, Lillåns skola och Gumaeliusskolan samt Nikolaiskolan.

De elever som eventuellt flyttas från Vivallaskolans högstadium från och med nästa höst kommer att blandas in i klasserna på de tre skolor som de flyttas till.

Det blir alltså inga separata vivallaklasser, utan eleverna fördelas in i de andra klasserna.

Vi hoppas ju att alla elever ska lyckas på ett bra sätt

– Vi hoppas ju att alla elever ska lyckas på ett bra sätt, och då är ju framgångsfaktorn att man blandas även i klasserna, inte bara att man kommer i en annan skola utan att man mixas med andra elever med en annan bakgrund, säger Margareta Borg, förvaltningschef för skolan i Örebro kommun.

Det var tidigare i år som det blev känt att Vivallaskolans högstadium eventuellt ska läggas ner. Syftet är att få upp de jämförelsevis låga studieresultaten på skolan och öka integrationen.

Samma sak i Malmö gav resultat

Inspirationen kom från Rosengårdsskolan i Malmö, där skolan stängdes och eleverna flyttade ut till andra skolor. Och där har betygen ökat bland de elever som kom till andra skolor.

Andelen elever med godkända slutbetyg från Vivallaskolan har visserligen förbättrats de senaste fem åren, men de ligger lägst bland högstadierna i Örebro.

Så från och med nästa höst alltså så kommer sjundeklassare från Vivalla att börja i skolor som har högre betygsnivåer, och skolorna är Gumaelius, Engelbrekt och Lillån. Dessutom öppnas Nikolaiskolan som ett nytt högstadium.

Föräldrar i Vivalla har reagerat på flytten

En stor förändring för högstadieelever och föräldrar i Örebro från hösten 2017 alltså. Och på frågan om var reaktionerna varit kraftigast svarar Margareta Borg såhär:

– Vi har haft dialog med föräldrar som är oroliga, det är ju ändå en stor förändring. Om man har barn på Vivallaskolan och har tänkt att de ska gå där och nu kanske de ska till Engelbrektsskolan på andra sidan stan, det är klart man kan bli orolig, säger Margareta Borg.

*Beslutet om Vivallaskolans högstadium ska läggas ner tas första juni i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".