Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tjejerna drar ifrån killarna på arbetsmarknaden

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 15.17
"Viktigt välja nått man kan lyckas med"
(5:29 min)
Datorer används i klassrummen. Foto: Anna Cassel/Sveriges Radio.
Arkivbild. Foto: Anna Cassel/Sveriges Radio.

Unga kvinnor i Örebro län är i betydligt mindre grad arbetslösa än unga män, en direkt förklaring är att kvinnor gör klart gymnasiet medan många killar hoppar av.

Det menar Louise Jakobsson, sektionschef för ungdom på Arbetsförmedlingen i Örebroregionen. När hon tittar på statistiken för mars månad kan hon konstatera att 10,7 procent unga kvinnor i åldern 18-25 år saknar jobb, medan siffran för unga män är hela 17,8 procent. En väsentlig skillnad som i många fall kan förklaras av att de arbetslösa killarna saknar gymnasiekompetens.

Men det finns också förklaringar som hur arbetsmarkanden ser ut just nu, kvinnodominerade yrken som vård, omsorg och utbildning skriker efter arbetskraft, så har man väl en utbildning i de yrkena är det lätt att få jobb. Mansdominerade branscher erbjuder också många jobb, men det krävs som för de flesta jobb att man har gymnasieutbildning, vilket bara 58 procent av de arbetssökande männen har. De arbetslösa unga kvinnorna har i 71 procent av fallen gymnasieutbildning, alltså har tjejer bättre förutsättningar.

En ytterligare orsak är att kvinnor är mer benägna att ta vilket jobb som helst istället för att vara arbetslösa.

– Eller för att visa att man kan!

För i grunden tror också Louise Jakobsson att det handlar om de olika förväntningar som samhället på flickor och pojkar, flickor förväntas prestera bra i skolan, medan samma tryck inte finns på pojkar.

– Flickorna känner pressen på sig, men tar också chansen att lyckas, berättar Louise Jakobsson, som tycker statistiken stämmer till eftertanke.

– Hur är skolan utformad, är det olika förutsättningar för flickor och pojkar?

Louise Jakobsson, Arbetsförmedlingen efterlyser mer arbetsmarknadskunskap i skolan så att de unga kan göra aktiva val, och också vet vad som händer om man hoppar av en utbildning.

– Det är viktigt att välja nått man har förutsättningar att lyckas med och trivas med, säger Louise Jakobsson, Arbetsförmedlingen i Örebroregionen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".