Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lärare i Hallsberg menar att skolledningen pressar till att sätta höga betyg

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 14.16
"Det är synd om eleverna"
(1:26 min)
Fredrik Nordvall, skolchef Hallsbergs kommun.
1 av 2
Fredrik Nordvall är skolchef i Hallsbergs kommun. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio
Maria Nilsson, före detta svensklärare på både Folkasboskolan & Transtensskola. Jonas Gustavsson, före detta mattelärare på Folkasboskolan.
2 av 2
Maria Nilsson och Jonas Gustavsson har båda arbetat på Folkasboskolan, ingen jobbar i dag kvar. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio

Betygshöjningarna i Hallsberg beskrivs som ett luftslott av flera lärare i kommunen.

Det var i måndags på Hallsbergs kommunfullmäktige som både förälder och lärare uppmärksammade frågan om felaktig betygssättning på Hallsbergs kommuns högstadieskolor.

Där vittnade Jonas Gustavsson, före detta mattelärare på Folkasboskolan, om hur han upplevt press från skolledningen att sätta högre betyg på elever.  

– Var vi tveksamma mellan två betyg skulle vi alltid sätta det högre betyget och i princip att alla elever minst skulle ha ett godkänt betyg, annars kunde vi leta efter ett nytt jobb, säger han.

När P4 Örebro ringt runt till flera av kommunens  högstadielärare, nuvarande som före detta, bekräftas bilden som Jonas Gustavsson ger. Att kunskapen inte matchar betygen som ges i Hallsberg.

För betygen har gått upp. I samtliga ämnen har betygen i snitt förbättrats från läsåret 12/13 till läsåret 14/15. Samtidigt har resultatet fallit på två av de tre nationella proven, i engelska och i matematiken.

Det här har gjort att avvikelsen mellan betyg och resultat på nationella prov har ökat kraftigt bland kommunens niondeklassare. På två läsår har andelen höjda betyg mot resultat på nationella prov mer än fördubblats. Från 20 procent till 45 procent. 

– Det ser bra ut i statistisken. Det ser bra ut att vi hamnar på omkring plats 50 i skolrankingen. Man kan slå sig för bröstet och säga "titta på oss, vi gör ett jättebra jobb" – fast man egentligen kanske inte gör så mycket.

Det blir som ett luftslott?
– Ja, exakt. Det är lite synd om eleverna som kommer upp i gymnasiet och tror att de kan mer än vad de kan, säger Jonas Gustavsson.

För Hallsbergs kommun har skjutit i rankingen vid Skolverkets ranking av landets skolkommuner. Vid senaste rankingen placerar sig skolan på plats 48 på den nationella listan, vilket gör kommunen till länets främsta. Ett stort steg framåt. För två år sedan hamnade kommunen på plats 280 på samma lista.

Fredrik Nordvall tillträdde som skolchef på Hallsbergs kommun vid sommaren 2013. Det är efter det som skillnaden mellan betyg och resultat på nationella prov ökat som mest. En avvikelse som i dag är betydligt högre än länssnittet.

Han menar att en anledning till den ökade avvikelsen är att nationella proven inte tar lika stor plats i betygsbedömningen längre.
– Så tolkar jag det. Och det kanske är rätt. Det är som våra lärare säger: man har blivit mer trygg i alla andra underlag man har och jobbar på ett annat sätt.

Han säger att en stor avvikelse inte är önskvärt och att de allra största skillnaderna behöver analyseras.
– Både när nationella proven ligger för nära resultaten i betyg men också när det skiljer för mycket så måste vi göra analyser och åtgärder. Jag försöker inte ge en bild av att det är ett önskescenario att det ska skilja så mycket.


Kritiken som togs upp i fullmäktige i måndags väljer han att slå i från sig.
– Jag vill inte kommentera bittra lärare som har slutat eller tvingats sluta i Hallsbergs kommun när vi gjorde en stor förändring av Hallsbergs skolkultur. Det tycker jag är dumt att gå in på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".