Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Asylsökande tvingas ge plats åt turister

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 20.29
"Avtalen ser ut så här"
(1:18 min)
Chafic Aoun Migrationsverket enhetschef mottagningsenheten
Chafic Aoun är enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Örebro. Foto: Privat.

Drygt 200 av länets asylsökande har i dagarna flyttats från ett boende till ett annat för att ge plats åt turister.

Utflyttningarna är inte populära, men nödvändiga, menar Chafic Aoun som är enhetschef på mottagningsenheten på Migrationsverket i Örebro.

– Det är nånting som vi gör varje år, inför våren, för att öppna upp för turistsäsongen, säger han. Och sen om behovet uppstår igen, då öppnar vi igen till hösten.

Tre boenden
I länet har tre säsongsboenden tömts på sammanlagt drygt 200 asylsökande. Ett på Degernäs camping i Degerfors, ett i Hargeområdet i Askersund och så Garvaregården i Askersund, där ett sextiotal asylsökande i förra veckan flyttades till Svartå herrgård i Degerfors kommun.

Flytten från Garvaregården var något de boende protesterade emot, eftersom de hellre ville stanna kvar i Askersund, där de bott in sig och känner sig hemma. Och så är det ofta, berättar Chafic Aoun på Migrationsverket.

Bygger trygghet
– Det är alltid så när man har vant sig vid ett boende och bor relativt centralt, säger han. Då blir det lite svårare att flytta till ett annat ställe.

– Man är redan etablerad, har sina kontakter, barnen går i skolan och man känner någon slags trygghet där man är. Då vill man inte gärna flytta till ett annat ställe.

Så varför gör Migrationsverket så då, och tvingar de asylsökande att flytta, mot deras vilja?

– För att avtalen ser ut så, förklarar Chafic Aoun, enhetschef på mottagningsenheten på Migrationsverket i Örebro.

– Man går in i ett boende som är en campingplats eller ett turistboende, använder platserna under lågsäsongen och sen när turistsäsongen börjar måste leverantörerna få tillbaka sina boenden. Då behövs de till turister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".