Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot polistillsättningar i Örebro

Uppdaterat onsdag 18 maj 2016 kl 15.57
Publicerat onsdag 18 maj 2016 kl 13.07
"Vi följer samma process som i resten av Polissverige"
(1:16 min)
polis, poliser, polisuniform, polisen
Polis. Foto: Karwan Tahir/ Sveriges Radio

Statens överklagandenämnd har underkänt flera tjänstetillsättningar i den nya polismyndigheten i landet, och polisen i Örebro är överrepresenterad.


Av 22 fall som har avgjorts har fem personer som sökt men inte fått jobb, fått rätt i nämnden och tre av de fem personerna har sökt två olika chefstjänster hos polisen i Örebro.

– Förvisso är det tre av fem ärenden hos oss men det är så pass få ärenden totalt sett så det är väl svårt att säga att det är signifikativt på det sättet. Vi följer ju samma process som resten av Polissverige, säger Olov Augrell som är HR-chef på Polismyndigehetn i Region Bergslagen.

Det handlar om två chefstjänster hos polisen i Örebro där överklagandenämnden anser att de båda personerna som fick tjänsterna ansökte efter att ansökningstiden gått ut. Men det håller Olov Augrell inte med om.

– Som vi ser det har de inte sökt efter att ansökningstiden gått ut. De har sökt sektionschefstjänster, och sen har de breddat vilka områden de kan tänkas vara intresserade av, säger Olov Augrell.

Det är sakliga grunder som ska avgöra vem som får en statlig tjänst. Den som har sökt, men inte fått en tjänst kan överklaga det beslutet till Statens överklagandenämnd. Nämnden anser att Polismyndigheten inte jämfört kandidaterna tillräckligt väl, och därför har det gjorts en ny bedömning säger Olov Augrell.

– Som Polismyndigheten har tolkat nämndens beslut så menar nämnden att vi inte på ett tillräckligt tydligt sätt har ställt upp kandidaterna mot varandra. Det har varit svårt för nämnden att uttala sig om vem som är främst när det gäller förtjänst och skicklighet, som det heter i lagstiftningen. Därför har vi gjort en ny uppställning där vi ställt kandidaterna mot varandra, och den kommer att redovisas när vi fattat ett nytt beslut och det har vi inte gjort än, säger Olov Augrell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".