Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hårt tryck på Mansforum i Örebro

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 05.45
"Behovet är större än vi klarar av"
(1:17 min)
Mansforum hinner inte med
Sven-Åke Johansson legitimerad psykolog, psykoterapeut och Per-Olof Ringarp-Nilsson psykoterapeut på Mansforum i Örebro. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.

Den ideella föreningen Mansforum i Örebro har knappa resurser och kan långt ifrån hjälpa de många män som riskerar att begå våld i nära relationer.

Mansforum i Örebro behöver mer resurser för att klara av behovet av hjälpsökande. Mansforum är en ideell förening som jobbar med män som på nått sätt hamnat i kris.

Inte sällan handlar det om män som är rädda för att begå våld i nära relationer där Mansforum kan erbjuda samtal med expertis.

– Vi är styrda av små ekonomiska medel, så att vi måste göra stora begränsningar. Vi hade bra ekonomi förra året och då kunde vi ta emot fem gånger fler män än tidigare år, säger Sven-Åke Johansson legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut på Mansforum.

Nu efterfrågar de mer djupare och långsiktig relation med Region Örebro län för att kunna trygga verksamheten och kunna ta emot fler hjälpsökande.

– Ja kan vi få ekonomiskt stöd på ett mer långsiktigt sätt av Örebro region län så skulle vi kunna hjälpa fler män, för behovet finns, förklarar Sven-Åke Johansson på Mansforum.

På Örebro region län finns viljan och tycker Mansforum är en av flera viktiga samarbetsorganisationer där ett mer djupgående samarbete borde vara möjligt i förlängningen. 

– Vi är såklart intresserad av ett mer långsiktigt samarbete, men att jag kan inte lova något. Eftersom det hänger samman med den beredning som nu pågår för satsningar inom området psykisk hälsa, säger Birgitta Johansson Huuva områdeschef för psykiatrin vid Region Örebro.

På Mansforum förklarar de ansvariga att det finns väldigt många män som går och mår dåligt och att deras verksamhet gör nytta.

– Vi möter väldigt mycket tacksamhet av männen som kommer, de känner att det är skönt att få uttrycka sig. Vi ska heller inte glömma att när det gäller självmord så är det två tredjedelar som är män. Det är ganska anonyma siffror som man sällan pratar om, berättar Per-Olof Ringarp-Nilsson, legitimerad psykoterapeut på Mansforum i Örebro.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".