Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ikväll är det vårfest på Slottet

Publicerat fredag 20 maj 2016 kl 17.33
"Man måste tänka vad som är lokalt"
(6:57 min)
Fest på Örebro Slott, gäster Örebro län, röda mattan, dukning.
1 av 4
Olika representanter från kommunerna i Örebro län har blivit inbjuden till kvällens middag. Foto: Madeleine Persson/ Sveriges Radio
Fest på Örebro Slott, gäster Örebro län, röda mattan, dukning.
2 av 4
Ulf Claeson arbetar i residensets kök och har högsta ansvaret över måltiden. Foto: Madeleine Persson/ Sveriges Radio
Fest på Örebro Slott, gäster Örebro län, röda mattan, dukning.
3 av 4
Måltiden har anpassats efter säsongens råvaror och innehåller bland annat en sallad med primörer. Foto: Madeleine Persson/ Sveriges Radio
Fest på Örebro Slott, gäster Örebro län, röda mattan, dukning.
4 av 4
Michael Seltene är nyanländ och praktiserar på residenset. Hillevi Henningson ansvarar för dukningen. Foto: Madeleine Persson/ Sveriges Radio

Glittrande glas och en meny med svenska råvaror som passar  årstiden. Det och mycket mer är vad gästerna bjuds på ikväll när det är fest på Örebro Slott.

Ikväll är det fest på Slottet i Örebro med utvalda gäster från de olika kommunerna i Örebro län. På gästlistan finns flera kommunalråd, men också representanter så som Åsa Viggeborn, Ungdomsansvarig för Lindesberg Volley, Emma Pettersson, Världsmästare i tyngdlyftning 2015 i ungdomsklass och förra årets lokalartist Linus Andersson.

I köket har Ulf Claesson huvudansvaret över kvällens middag.

– Det är mycket planering. Man måste tänka vad som är lokalt och trevligt och passar för säsongen, säger Ulf.  

Över dukningen ansvarar Hillevi Henningson. Även hon har haft en hel del att tänka på inför kvällen. 

– Ikväll har vi 69 personer som vi har dukat för. Det ska vara enkelt för alla att se varandra och även för serveringspersonalen, säger hon.

Hon har satsat på en enkel och elegant dukning och till sin hjälp har hon bland annat haft Michael Seltene. Han är nyanländ och har praktiserat inom serveringen på residenset i två månader. Han kommer från Eritrea men har jobbat en del med servering i Sudan.

– Jag jobbade på olika stora hotell i Sudan. Bland annat på Hilton så jag har erfarenhet av jobb inom restaurang, säger Michael.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".