Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Fått stenar kastade mot rutorna och splitterskador"

Publicerat måndag 23 maj 2016 kl 05.45
Polisen om våldet de möter
(2:44 min)
Oxhagen
Oxhagen i Örebro. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio.

Statistik från Brå visar att polisen i Örebro län är mer drabbade av våld än nästan alla andra län, när man slår ut det per invånare.

– Vi har kollegor som åkt under broar som har fått större blomkrukor och stenar kastade mot rutorna och fått splitterskador och fått yttre våld alltså stenar kastade, säger Andreas Hällzon som är områdespolis i Oxhagen.

Den senaste statistiken från Brottsförebyggande rådet är från 2014 och enligt den är polisen i Örebro län den tredje mest utsatta per invånare. Under 2014 var det 16 fall av våld mot polis per 100 000 invånare. Endast Stockholm och Gotland hade fler fall.

Men hur många fall av stenkastning det varit mot polisen i Örebro har inte gått att få fram och Arbetsmiljöverket har fått in mycket få rapporter från Örebropolisen om den typen av situationer. Men oavsett det så står det ändå klart att det då och då är en tuff situation som polisen möter i exempelvis Oxhagen.

– De har ett agg mot myndigheter och samhället. Det kan bli en hotfull stämning. De går på oss verbalt. Vi får motta många glåpord och förtäckta hot och ibland direkta hot också som myndighetspersoner och det är ju faktiskt så att vi står i yttersta frontlinjen när det väl händer, säger Andreas Hällzon.

Orsaken till det här beteendet är enligt Andreas Hällzon att polisen stör de kriminellas narkotikahandel i området men även handeln med vapen.

– Ja, vi ser ett ökat inflöde av vapen. Så är det och det måste vi jobba mot, det är ytterst allvarligt, säger Andreas Hällzon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".