Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Berörda ovetandes om ny lag

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 05.45
"Inom en vecka eller två ska informationen vara ute på boendena"
(1:22 min)
Informationsfilm Ny lag Migrationsverket
1 av 2
Utdrag ur Migrationsverkets informationsfilm om den nya lag som träder i kraft från första juni. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Informationsfilm Ny lag Migrationsverket
2 av 2
Migrationsverkets informationsfilm visar hur nycklar, bankkort och LMA-kort (lagen om mottagande av asylsökande) ska lämnas tillbaka vid ett avslag på en asylsökan. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Från första juni gäller nya regler för den som fått avslag på sin asylansökan. Men i dagsläget är det oklart om Migrationsverket kommer hinna informera alla berörda, innan lagen träder i kraft.

– Ja, läget i länet och läget i landet är nog detsamma, förklarar Magnus Önnestig, sektionschef på Migrationsverket Region Mitt, där Örebro län ingår.

– Vi håller som mest på att utbilda vår personal för att ge rätt information till alla som berörs av den nya lagen, och inom en vecka eller två så ska den här informationen vara ute på boendena, säger han.

En längre process
Men inom en vecka eller två är vi redan inne i juni och den nya lagen som Migrationsverkets personal ska informera om, har trätt i kraft. Så frågan är hur det blir för de drygt 60 personer som berörs av förändringen i Örebro län?

Vi håller som mest på att utbilda vår personal för att ge rätt information till alla som berörs av den nya lagen.

– Det är inte så att vi den första juni plötsligt kommer bara lyfta ut de personer som inte har rätt att bo i våra boenden, just den dagen, utan det blir en process innan vi är där, förklarar Magnus Önnestig. Och självklart kommer vi inte meddela beslut till nån som inte blivit informerad i förväg.

Tuffare tag
Enligt den nya lagen, som regeringen beslutade om så sent som i april i år, har den som fått slutgiltigt avslag på sin ansökan om asyl, inte längre rätt till dagersättning eller plats på ett av Migrationsverkets boenden. Personen ska då lämna Sverige.

Men då är det ju viktigt att den personen får reda på det innan den första juni, vilket Magnus Önnestig, sektionschef på Migrationsverkets Region Mitt, också håller med om.

Fler instanser
– Självklart, säger han, både för oss och för dem, men även för andra aktörer i samhället. Till exempel inom sjukvården, hur påverkas deras rätt att få ersättning för olika typer av sjukbesök där?

– Det är ju inte bara Migrationsverket och den sökande som är inblandad här, förklarar han, utan det finns ju även andra aktörer som behöver fundera över vad lagen innebär för dem.

Och det arbetet pågår fortfarande, trots att det bara återstår en vecka innan lagen börjar gälla.

Fotnot: Sedan artikeln publicerades har antalet berörda i Örebro län minskat från 64 till 49 personer, enligt Migrationsverket.

Fakta om de nya reglerna

Riksdagen beslutade i april att rätten till bistånd enligt lagen om mottagande av asylsökande (LMA) ska upphöra för personer som har ett beslut om avvisning eller utvisning som inte längre går att överklaga. Ändringen i lagen börjar gälla den 1 juni 2016.

Migrationsverket har nu påbörjat ett arbete med att informera de personer som kommer att beröras av lagändringen. Cirka 4 500 personer ska få ett informationsbrev, och av dem ska även 1 500 personer som bor i Migrationsverkets boenden kallas till informationssamtal innan den 1 juni.

Källa: Migrationsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".