Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskare intresserade av hundförarskolan i Kumla

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 10.45
"De är väldigt nyfikna på vårt upplägg"
(1:15 min)
Hundförarskola socialpsykiatrin Kumla Zackarias Edwall och hunden Lizzie
Den nystartade hundförarskolan inom socialpsykiatrin i Kumla kan bli del i norskt forskningsprojekt. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

En grupp forskare inom återhämtningsinriktad psykiatri i Norge har visat intresse för socialpsykiatrins hundförarkurs i Kumla.

Det är den Sverigeverksamme professorn i psykiatri, Alain Topor, som förmedlat kontakten mellan det norska forskarlaget och socialpsykiatrin i Kumla, berättar enhetschef Jan Valentin.

När Topor befann sig på ett universitet i Norge visade det sig att det fanns ett forskarlag där, som precis satt igång ett projekt där de tittar på olika modeller för just djurassisterad behandling. Och eftersom Topor kände till Jan Valentin och den nystartade hundförarutbildningen i Kumla, berättade han om detta för de norska forskarna.

– Och de blev väldigt nyfikna på upplägget som jag har ritat på, förklarar Jan Valentin. För det som skiljer vår modell från många andra hundassisterade vårdinsatser, är att här är hunden ett aktivt medium för att vi ska nå vissa psykologiska målområden.

Det handlar inte bara om att klappa och få tankarna att vandra, tvärtom.

– Hunden är ingen distraktion, ingenting man bara klappar på, som bara ska få ens tankar att vandra, utan tvärtom ska den få en att skärpa sig lite grand, förklarar Jan Valentin.

– Man ska koncentrera sig, ha ett minne där man plockar fram de olika moment och färdigheter som krävs för att man ska kunna föra en hund på allmän plats.

Exakt vad det blir av kontakten med det norska forskarlaget, vet inte Jan Valentin, men han har blivit ombedd att dokumentera utvecklingen av hundförarutbildningen i Kumla.

– Jag har fått en blänkare från Alain att jag ska lämna ifrån mig lite resultat, och det kan då leda till att de gör oss till en del i en större studie om hundassisterad vård, avslutar Jan Valentin, enhetschef på socialpsykiatrin i Kumla.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".