Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler patienter på USÖ vårdas på bristfällig plats

Publicerat måndag 30 maj 2016 kl 06.00
Områdeschef: Vi hoppas att det inte ska fortsätta så här
(1:15 min)
Universitetssjukhuset i Örebro.
1 av 2
Universitetssjukhuset i Örebro. Foto: USÖ
Eva Slätmo, områdeschef för medicin och rehabilitering på Region Örebro län
2 av 2
Eva Slätmo, områdeschef för medicin och rehabilitering på Region Örebro län Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio

Antalet överbeläggningar på sjukhuset har ökat kraftigt sen 2015.

Allt fler patienter på USÖ vårdas på en plats som inte uppfyller krav på patientsäkerhet och arbetsmiljö. Sådana händelser benämns som överbeläggningar.

Under april i år inträffade fyra överbeläggningar per hundra vårdplatser på USÖ. En markant ökning mot tidigare år.

– I förlängningen hoppas vi ju att det inte ska fortsätta på det här sättet. Vi har en strategi att öppna vårdplatser i den mån vi kan och ha en bra beläggning så vi har en god patientsäkerhet och arbetsmiljö, säger Eva Slätmo, områdeschef för medicin och rehabilitering.

USÖ lyckades uppvisa klart bättre siffror än rikssnittet både 2013 och 2014. Men under 2015 och 2016 blir antalet överbeläggningar på sjukhuset allt fler, mellan tre och fyra fall per hundra vårdplatser.

Och det är alltså inte längre ovanligt att USÖ har fler inskrivna patienter på en bristfällig plats än rikssnittet under vissa tidsperioder.

Eva Slätmo menar att det i förlängningen kan innebära att patienter blir hemskickade allt för hastigt.

– Den risken finns alltid när söktrycket blir för hårt på akutmottagningen, att man känner att man egentligen skulle vilja har en patient under observation.

Under sommaren blir vårdplatserna allt färre på USÖ. Men Eva Slätmo menar att beredskapen vad gäller överbeläggningar ändå är god inför sommaren.

– Framför allt har våra chefer och medarbetare gjort ett gott förberedelsearbete. Jag kan inte se att situationen är värre i år än vad den varit tidigare. Vi har alltid en ansträngd situation gentemot sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".