Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler hyreslägenheter till nyanlända i Örebro

Publicerat lördag 4 juni 2016 kl 12.07
Öbo: "Vi gick in i det här väldigt hårt"
(1:25 min)
Många nytillkomna örebroare söker bostad på Örebrobostäder.
1 av 2
Många nytillkomna örebroare söker bostad på Örebrobostäder. Foto: Jonas Edlund/Sveriges Radio.
Peter Cronarp, bokonsulent på Örebrobostäder, pekar ut några av Öbo:s lägenheter där nyanlända personer till Örebro kan komma att bo.
2 av 2
Peter Cronarp, bokonsulent på Örebrobostäder, pekar ut några av Öbo:s lägenheter där nyanlända personer till Örebro kan komma att bo. Foto: Jonas Edlund/Sveriges Radio.

Efter hösten kraftiga inflyttning av nyanlända till Sverige, och Örebro, så har Örebrobostäder fått i uppdrag att förmedla fler lägenheter till nyanlända. 

 

Det är något som Peter Cronarp, bo-konsulent på kommunala Örebrobostäder beskriver som en brand som nu har släckts.

– Det var kris inom kommunen, att det var så snabba krav på att ge snabba besked på hur man ska stötta personer som kommer som flyktingar från andra länder. Vi gick in i det här väldigt hårt, säger Peter Cronarp, som är bokonsulent på Öbo.

Det var en brand att släcka

Ett hårt arbete som enligt Peter Cronarp på Öbo gett resultat. Öbo förmedlade hela förra året 60 lägenheter till Örebro kommun, som fördelas efter olika sociala behov, bland annat till nyanlända.

Efter det har Öbo satt gasen i botten, och bara efter ett knappt halvår i år så har bostadsbolaget skickat in 80 lägenheter till Örebro kommun, varav 53 går till nyanlända.

Det var i slutet av förra året, när inströmningen av nya människor till Sverige var som högst, som Öbo och privata fastighetsägare, kom överens om att dela ut var tionde ledig lägenhet till nyanlända.

Och det är alltså det arbetet som nu gett frukt. Redan då reagerade en del boende i Örebro på att den nya uppgörelsen skulle drabba andra med behov, som till exempel unga som planerar att flytta hemifrån.

Och till viss del har den gruppen fått stå tillbaka något.

– Men där hoppas vi att på sikt kunna stötta den gruppen på andra sätt.

Och att det byggs för fullt i Örebro just nu tror också Peter Cronarp ger effekt.

– Vi ser också en liten svag tendens till att vi får fler lägenheter vid varje månadsskifte. Så med lite tur går det jämnt upp och så blir det inte så länga väntetider för de utsatta grupperna som idag har svårt att komma fram, säger Peter Cronarp, bokonsulent på Örebrobostäder, Öbo.

Så fungerar det med nyanlända och bostadskön

Antal lägenheter som Örebrobostäder, Öbo, har förmedlat till Örebro kommun under hela 2015: 60

Antal lägenheter som Örebrobostäder, Öbo, har förmedlat till Örebro kommun 2016 fram till 30 maj: 80, varav 53 till nyanlända

Antal lägenheter som Örebrobostäder, Öbo, ska förmedla till Örebro kommun hela 2016: 160, varav 130 lägenheter ska gå till nyanlända, samt 30 till övriga grupper med bland annat sociala och medicinska behov.

Örebrobostäder, Öbo, lämnar lägenheter ut hela sitt bestånd till Örebro kommun, och inga särskilda stadsdelar.

Under 2016 kommunplaceras 265 personer i Örebro och behöver bostad. De flesta kommer från olika ankomstboenden i Sverige. Det är Migrationsverket som placerar personerna, i samråd med respektive kommun. Många av de som kommer till Örebro kommun är ensamkommande barn och unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".