Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alltfler asylsökande i länet får en praktikplats

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 20.10
Nöjd praktikant: "Sitta och göra ingenting är jättetråkigt"
(1:21 min)
blommor växthus Laila Heger Mohammed Molhem Frövi
Laila Heger och Mohammed Molhem på handelsträdgården utanför Frövi. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Sen årsskiftet har antalet asylsökande som fått en praktikplats i Örebro län blivit tre gånger fler. En möjlighet som betyder mycket.

En av dem som fått chansen till sex månaders praktik är 32-åriga Mohammed Molhem från Syrien. Han praktiserar på en handelsträdgård utanför Frövi och tycker jobbet är väldigt betydelsefullt.

– Det är bra att jobba, för om man sitter och gör ingenting blir det jättetråkigt. Och vi vill göra någonting för att tacka Sverige också, säger han. Jag lär mig svenska också, och det är skönt.

Mohammed kom till Sverige från krigets Syrien för sju månader sen, och har jobbat på Katrinebergs handelsträdgård utanför Frövi ungefär en månad. Ägare och handledare är Laila Heger som förklarar varför hon och hennes syster Anna tagit emot Mohammed.

– Vi har gjort det för att vi tycker det är roligt, men också för att alla som kommer hit måste får en chans att komma in i vårt samhälle, säger Laila.

Glädjen smittar av sig på boendena och det hjälper folk att se andra möjligheter framöver.

Och det många företag som resonerar som Laila och Anna Heger, berättar Magnus Önnestig, sektionschef på Migrationsverket Region Mitt.

– Det är nästan svårt att hantera alla erbjudande om platser som kommer in, säger han. I Örebro län hade vi runt årsskiftet kanske 60, 70 stycken ute i praktik och nu är vi uppe i kanske 170, 180. Så det går verkligen bra just nu.

60 miljoner extra har Migrationsverket fått av staten för att ge sysselsättning åt asylsökande, och enligt Magnus Önnestig har det alltså slagit väl ut, så här långt.

– De allra flesta trivs väldigt bra och då smittar ofta deras glädje av sig på boendena, så att det blir lite lugnare och mer harmoni där. Det hjälper folk att se andra möjligheter framöver, att man så att säga inte bara förvaras, säger Magnus Önnestig, sektionschef Migrationsverket Region Mitt.

Praktik för asylsökande

En asylsökande behöver inte något särskilt tillstånd för att praktisera, men det krävs ett påskrivet avtal om praktik.

Migrationsverket tecknar avtalet med arbetsgivaren, vilket är en förutsättning för att den asylsökande ska vara försäkrad under praktiktiden.

Inför avtalsskrivningen måste arbetsgivaren fylla i en blankett som skickas till Migrationsverket tillsammans med ett registerutdrag från Skatteverket och ett registreringsbevis från Bolagsverket.

Ingen ersättning utgår, vare sig till praktikanten eller arbetsgivaren, och praktiken får som längst pågå i sex månader på samma arbetsplats. Efter 3-4 månader kontaktar Migrationsverket arbetsplatsen för att kontrollera att avtalet följs.

När praktiken är avslutad ska praktikanten ha ett intyg.

Källa: Migrationsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".