Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökat stöd till asylsökande som mår psykiskt dåligt

Publicerat söndag 5 juni 2016 kl 10.43
Region Örebro län: "Många kommer med traumatiska upplevelser"
(1:27 min)
Skylt till vårdcentral
1 av 2
De vårdcentraler i länet som tar emot flest asylsökande förstärks nu för att kunna ge dem bättre psykosocialt stöd. Foto: Tomas Hanslep/Sveriges Radio.
Tommy Larserö, dialog om flyktingmottagande, Stora hotellet örebro
2 av 2
Projektledare Tommy Larserö, Region Örebro län. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

De som flytt från krig och andra svåra upplevelser ska få bättre stöd och hjälp på länets vårdcentraler. Det har regionledningen för Örebro län bestämt.

Region Örebro län satsar på fler tjänster i primärvården där de asylsökande patienterna är som flest. Det berättar projektledare Tommy Larserö.

– Vi är rätt säkra på att rätt många av de asylsökande har behov av nån form av psykosocialt stöd. Särskilt när de har varit här ett tag, säger han.

– Många kommer ju från nån form av traumatisk upplevelse, och där behöver de nån form av samtalsstöd, och då har regionstyrelsen nu fattat beslut om att förstärka primärvården med ett antal tjänster som ska kunna jobba med den här typen av problematik, förklarar Tommy Larserö.

Många asylsökande har behov av nån form av psykosocialt stöd, särskilt när de har varit här ett tag.

Det handlar om åtta tjänster som ska fördelas på de fyra närsjukvårdsområden som finns i Örebro län. Två tjänster inom vardera område.

Tanken är att resurserna ska sättas in där de behövs mest, på vårdcentralerna dit det kommer flest asylsökande.

Totalt kostar satsningen Region Örebro län 4,5 miljoner kronor, förklarar Tommy Larserö, och enligt honom är det väl investerade pengar för alla i länet.

– Själva syftet är ju att se till så att regionen kan bedriva sitt ordinarie uppdrag, men samtidigt kunna ge den service och det stöd som asylsökande behöver.

– Vi är väldigt angelägna om att klara båda de här uppdragen, så att inte det ena bidrar till att vi inte kan det andra, så att det skapar väntetider och annat, avslutar Tommy Larserö, projektledare som jobbar utrednings- och planeringsuppdrag åt regionledningen i Örebro län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".