Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt vanligare att patienter får komma hem i tid från sjukhuset

Publicerat söndag 12 juni 2016 kl 12.29
Direktören: Ett tydligt trendbrott
(1:24 min)
Jan Olsson, hälso och sjukvårdsdirektör Region Örebro län
Jan Olsson, hälso och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Allt färre patienter stannar kvar på länets sjukhus efter att de är färdigbehandlade.

Tidigare har Örebro läns kommuner varit dåliga på att ta hem sina patienter, till exempelvis hemsjukvård, men den trenden är bruten nu, säger hälso-och sjukvårdsdirektör Jan Olsson.

– Den nationella statistik vi har visar ju att vi per invånare hade flest antal utskrivningsklara patienter på framför allt USÖ men till viss del även på de andra sjukhusen och det ser vi nu ett tydligt trendbrott i, säger hälso-och sjukvårdsdirektör Jan Olsson.

En patient som är kvar på sjukhus efter att den vårdats klart börjar kosta pengar för hemkommunen efter fem vardagar. I fjol kostade det 20 miljoner för länets kommuner.

– Det här är ju intäkter som vi brukar säga att vi egentligen inte vill ha. De här patienterna mår ju bättre på rätt nivå, det vill säga endera i hemmet med hemsjukvård eller i ett kommunalt boende. Samtidigt får vi platser som kan användas för patienter som behöver ett stort akutsjukhus samlade resurser, säger Jan Olsson.

Hittills i år har det alltså skett en ordentlig minskning, det vill säga att allt färre patienter stannar kvar på sjukhuset.

För årets fem första månader har det här kostat 3,2 miljoner för länets kommuner medan motsvarande period i fjol gick på 12 miljoner. Det här beror på att flera av länets kommuner blivit bättre på att ta hem sina färdigvårdade patienter.

– Ja, framför allt Örebro kommun på grund av sin storlek men sedan är det ju fler kommuner som naturligtvis haft problem med det här, inte minst i de södra länsdelarna. Men den stora mängden patienter har ju varit på Örebro kommun i egenskap av en stor kommun, säger Jan Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".