Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska byggboomen störst i Örebro län

Publicerat onsdag 19 oktober 2016 kl 10.30
"Kompetensbristen är det stora problemet idag"
(1:46 min)
Annika Almeen, lokalchef Sveriges byggindustrier Örebro framför grindarna till byggarbetsplats. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
1 av 3
Annika Almeen på Sveriges byggindustrier i Örebro säger att det är arbetskraftsbrist inom byggbranschen eftersom det är svårt att hitta personal med rätt kompetens. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
Carina Toro Hartman (S), ordförande i byggnadsnämnden i Örebro framför Rådhuset. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Byggnämndens ordförande Carina Toro Hartman (S) tror att de snabba byggprocesserna är en starkt bidragande orsak till den höga byggnadstakten i Örebro. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio.
Tredelad bild: byggarbetarskor, betongarbetare och en bygghandske
3 av 3
Foto: Claudio Bresciani/TT, Gorm Kallestad/TT, Pär Olsson/TT.

Bostadsbyggandet i landet fortsätter att öka. Det visar konjunkturrapporten från Sveriges byggindustrier, som presenteras i dag. Och Örebro ligger långt framme.

Enligt prognosen från branschorganisationen Sveriges byggindustrier så ligger flerbostadsbyggandet i landet i dag i nivå med hur det såg ut under miljonprogrammets dagar. I år kommer byggandet av omkring 61 000 lägenheter och småhus att påbörjas enligt prognosen, vilket är en ökning med 20 procent jämfört med i fjol. En stor del av byggandet sker i landets storstadsområden.

Men 2016 tros bli toppåret, redan under nästa år kommer utvecklingen att bromsa in, spår Sveriges byggindustrier. Orsaken är dels att efterfrågan från hushållen tros avta eftersom det är långt ifrån alla som har råd att flytta in i de nyproducerade bostäderna. Dels handlar det om att det är svårt att få tag i tillräckligt med arbetskraft.

Närmare 60 procent av byggföretagen anger att arbetskraftsbrist är det främsta hindret för ett ökat byggande.

– Det går inte att få tag i folk. Jag tror inte att något av företagen i Örebro inte skulle expandera om det gick att få tag i folk, säger Annika Almeen, som är lokalchef för Sveriges byggindustrier i Örebro.

– Så just kompetensbristen är det stora problemet i dag, fortsätter hon.

Örebro är annars det län som procentuellt ökar mest i landet när det gäller hur mycket pengar som byggindustrin totalt beräknas omsätta under 2016. Enligt byggnadsnämndens ordförande Carina Toro Hartman (S), beror det på korta byggprocesser, där marken säljs med villkor om en snabb byggstart till exempel.

Inte sällan kommer andra kommuners byggnadsnämnder på studiebesök för att titta närmare på den så kallade Örebromodellen, som kommunen hoppas ska sprida sig i landet. 

– Det är ju inte bara Örebro som har behov av snabba byggprocesser, utan ökat byggande är ju viktigt för hela landet, säger Carina Toro Hartman. 

Även om bostadsbyggandet inte tros fortsätta i samma expansiva takt under 2017 som under 2016, så är prognosen att byggkonjunkteren kommer att vara fortsatt stark också under nästa år, med investeringsnivåer som ligger en bra bit över hur det har sett ut tidigare under 2000-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".