Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Elever testar gråärtor istället för kött

Publicerat torsdag 27 oktober 2016 kl 15.11
"Den var god, men lite konstig"
(4:00 min)
Caisa Duranek, 11 år, var en av de som recenserade biffen gjord på gråärtor - god men konstig, var hennes bedömning.
1 av 4
Vissa rynkade på näsan, andra gjorde tummen upp åt gråärtsbiffen. Caisa Duranek, 11 år, var en av de som recenserade biffen gjord på gråärtor - god men konstig tyckte Caisa. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio
Gråärtsbiffen
2 av 4
Biffen är alltså gjort på gråärtor som Örebroforskaren Magnus Westling hoppas blir framtidens klimatsmarta protein. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio
Magnus Westling, forskare på Örebro Universitet som tagit fram gråärtsbiffen.
3 av 4
Om Magnus Westling vinner Vinnovas tävling kan han vinna två miljoner. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio
Abdul Khalid Abdulrahman, 17 år, skulle gärna byta ut kött mot gråärtsprodukter.
4 av 4
Abdul Khalid Abdulrahman, 17 år, skulle gärna byta ut kött mot gråärtsprodukter. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio

Magnus Westling har tagit fram ett klimatsmart protein på gråärtor och testar nu Gråärtsbiffen på hårda kritiker i Hällefors.

– Gråärtan är en gammal gröda som innehåller mer tanniner, mer smaker, en strävhet och nötighet i smaken i jämförelse med gulärtan. Så vi tycker att den passar bra som en färsprodukt, som en burgare, korv, köttbullar för att ersätta just kött, förklarar Magnus Westling. 

Som en av 15 finalister i Vinnovas tävling om att ta fram ett klimatsmart protein har Magnus Westling, doktorand vid Örebro Universitet, tagit fram Gråärtsbiffen. Finalisterna har fått 500 000 kronor att utveckla sin produkt med chans att vinna två miljoner.

Vissa tyckte den var jättegod, andra tyckte den var god och äcklig.

Barn är de hårdaste kritikerna - och därför fick elever från Klockarhagsskolan i Hällefors bedöma gråärtsbiffen så att produkten kan utvecklas. Det var spridda skurar av åsikter bland recensenterna, men Caisa Duranek, 11 år, var nöjd.

– Den var god, den såg fin ut men lite konstig. Den var ramlade isär men jag åt upp smulorna. Vissa tyckte den var jättegod, andra tyckte den var god och äcklig.

Skulle du kunna tänka dig att byta ut kött mot gråärtor?

– Ja, eller nja, ibland i alla fall, menar Caisa.

Som en vanlig burgare - men bara nästan, det är 17-årige Abul Abdulrahmans bedömning.

– Den smakar bra. Konsistensen är inte som en riktig burgare, men smaken är som en riktig hamburgare. Konsistensen är mjuk, man kan trycka upp burgaren mot gommen så smälter den. Jag skulle kunna tänka mig att byta ut kött mot gråärtsburgaren.

Om Magnus Westling tar hem priset - det får vi se när tävlingen avgörs på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan i november. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".