Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Valberedningen: Andreas Svahn som regionledare

Publicerat onsdag 2 november 2016 kl 07.20
Svahn (S): Jag kan både sjukvård och trafik
(0:27 min)
Andreas Svahn (S) och Karin Sundin (S).
Andreas Svahn (S) och Karin Sundin (S). Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg, Andreas Svahn (S), föreslås bli den högsta politiske ansvarige i Region Örebro län.

Det är socialdemokraternas valberedning som tycker att Anderas Svahn (S) har har lång erfarenhet både av rikspolitik och lokal politik.

– Sjukvården har en fantastisk framtid med ny teknik och nya mediciner, en utveckling som också innebär stora utmaningar, säger Andreas Svahn (S).

Andreas Svahn har bland annat varit kassör för ungdomsförbundet SSU på riksplanet och ombudsman för socialdemokraterna i länet.

– Vi är särskilt glada över att vår kandidat till ordförande i regionstyrelsen visat sig ha ett synnerligen starkt stöd, säger Agneta Blom (S), som är valberedningens ordförande.

Dessutom föreslår valberedningen Karin Sundin (S) som ordförande efter Jenny Steen som också valt att sluta. Posten gäller somatisk och psykiatrisk specialistsjukvård, alltså ett mer riktat uppdrag mot sjukvården.

Karin Sundin har varit politiskt aktiv under många år. Åren 2011-2014 var hon bland annat ordförande i Örebrobostäder.

– Jag ser det som politikens uppgift och mitt uppdrag att ge läkarna, sjuksköterskorna och vårdens andra yrkesgrupper de bästa förutsättningarna för att göra sitt jobb så bra som möjligt, säger Karin Sundin (S).

Utöver de två regionråden föreslås Gunnel Kask bli ordförande i fokusberedningen för närsjukvård samt ersättare i regionstyrelsen efter Robert Mörk och Muris Beslagic föreslås bli vice ordförande i fokusberedningen för folkhälsa efter Ingemar Javinder. Dessutom föreslås Bengt Storbacka bli ledamot i regionstyrelsen. Alla är socialdemokrater.

Då Andreas Svahn lämnar Hallsbergs kommunpolitik kommer ett nomineringsarbete startas där nu av det socialdemokratiska partiet. Förhoppningsvis kommer en person nomineras till den posten innan jul, säger Svahn, (S),

 

22 november ska regionfullmäktige ta det formella beslutet om efterträdarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".