Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

De tävlar om att laga framtidens mat

Publicerat onsdag 16 november 2016 kl 10.04
Innovatören Nils: Mjölmask är förbluffande gott
(1:20 min)
Nils Österström och Pia Qvarnström är båda med i onsdagens tävling Framtidens mat.
1 av 2
Nils Österström och Pia Qvarnström är båda med i onsdagens tävling Framtidens mat. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio
Nils Österströms pralin och Pia Qvarnströms tempe.
2 av 2
Nils Österströms pralin och Pia Qvarnströms tempe. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio

Under onsdagen pågår en tävling i vad som ska kanske kan bli framtidens mat på Måltidens hus i Grythyttan.

Det är 14 kockar från olika företag som under onsdagen lagar en maträtt där proteinet kommer från en alternativ källa - alltså inte kött, som kanske är den vanligaste proteinkällan i vår kost.

– Här i dag används gråärtor och olika sorters alger och svampar, och det är sådana här råvaror som de här företagen använder för att ta fram nya livsmedel, säger Markus Klinton, evenemangsansvarig på Örebro universitet.

Vinnaren får möjlighet att söka pengar för att fortsätta utveckla sin produkt. Men vem som vinner avgörs först under sen eftermiddag i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".