Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förmiddagsprogrammet julbakar med Hela Sverige Bakar-Axel

Publicerat torsdag 1 december kl 09.23
Axel gör lakrits o hasselnötsfudge i mikron
(1:30 min)
Ett utav recepten, chokladtryfflar med apelsin smak
1 av 5
Ett utav recepten, chokladtryfflar med apelsin smak Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio
Axel Andersson från hela Sverige Bakar håller här i en skål som innehåller smör och hackad choklad. Grunden till en hasselnöts och lakritsfudge Foto: Alfed Wreeby/Sveriges Radio
2 av 5
Axel Andersson från hela Sverige Bakar håller här i en skål som innehåller smör och hackad choklad. Grunden till en hasselnöts och lakritsfudge Foto: Alfed Wreeby/Sveriges Radio
Här är Axel Anderssons Choklad crunch Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio
3 av 5
Här är Axel Anderssons Choklad crunch Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio
Chokladtryfflar i rullning. Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio
4 av 5
Chokladtryfflar i rullning. Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio
Axel Andersson från Hela Sverige bakar Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio.
5 av 5
Axel Andersson från Hela Sverige bakar Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio.

Axel Andersson som slog igenom tidigare i höstas i tv-programmet Hela Sverige Bakar, bjuder nu på sina bästa julbakstips.

Förmiddag i P4 Örebro får så här mitt i Advent, komma hem till Axel Andersson i hans kök.

Axel som bor i Örebro blev kändis med alla bakintresserade när han tävlade i tv-programmet Hela Sverige bakar i höstas.

Nu delar han med sig tre av sina recept:

Apelsinchoklad tryfflar

150 g grädde
25 g honung
1 st ekologisk apelsin, zest
150 g mörk choklad, finhackad
en nypa salt
kakao till rullning


Koka upp grädde, honung och apelsinzest (apelsinskal). Häll blandningen över den finhackade chokladen.

Blanda väl, tillsätt salt och låt stå ute i rumstemperatur över natten eller i kylen i några timmar.

Spritsa sedan upp tryfflar och/eller rulla i kakao.

 

Chokladfudge med hasselnötter och lakrits

225 g mörk choklad
260 g kondenserad mjölk
15 g smör
hasselnötter efter tycke och smak (ca 100 g är lagom)
flingsalt
lakritsgranulat (går även med krossad lakritskaramell)


Smält allt utom salt, nötter och lakrits i en mikrovågsugn, någon minut i taget. Blanda ihop till allt är smält och häll upp i en form med plastfolie.

Toppa nötter, salt och lakrits och tryck till så att nötterna fastnar.

 

Chokladcrunch bitar

100 g hyvlad mandel  
30 g florsocker 
5 g apelsinsaft
200 g mjölkchoklad


Blanda mandel, florsocker och apelsinsaft på ett bakplåtspapper och rosta i ugnen i 180 grader under omrörning så mandlarna är gyllenbruna (5-10 min).

Låt därefter mandlarna svalna. Smält choklad och tillsätt mandeln och bre ut på ett bakplåtspapper.

 

Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.