Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förmiddagsprogrammet julbakar med Hela Sverige Bakar-Axel

Publicerat torsdag 1 december 2016 kl 09.23
Axel gör lakrits o hasselnötsfudge i mikron
(1:30 min)
Ett utav recepten, chokladtryfflar med apelsin smak
1 av 5
Ett utav recepten, chokladtryfflar med apelsin smak Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio
Axel Andersson från hela Sverige Bakar håller här i en skål som innehåller smör och hackad choklad. Grunden till en hasselnöts och lakritsfudge Foto: Alfed Wreeby/Sveriges Radio
2 av 5
Axel Andersson från hela Sverige Bakar håller här i en skål som innehåller smör och hackad choklad. Grunden till en hasselnöts och lakritsfudge Foto: Alfed Wreeby/Sveriges Radio
Här är Axel Anderssons Choklad crunch Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio
3 av 5
Här är Axel Anderssons Choklad crunch Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio
Chokladtryfflar i rullning. Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio
4 av 5
Chokladtryfflar i rullning. Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio
Axel Andersson från Hela Sverige bakar Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio.
5 av 5
Axel Andersson från Hela Sverige bakar Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio.

Axel Andersson som slog igenom tidigare i höstas i tv-programmet Hela Sverige Bakar, bjuder nu på sina bästa julbakstips.

Förmiddag i P4 Örebro får så här mitt i Advent, komma hem till Axel Andersson i hans kök.

Axel som bor i Örebro blev kändis med alla bakintresserade när han tävlade i tv-programmet Hela Sverige bakar i höstas.

Nu delar han med sig tre av sina recept:

Apelsinchoklad tryfflar

150 g grädde
25 g honung
1 st ekologisk apelsin, zest
150 g mörk choklad, finhackad
en nypa salt
kakao till rullning


Koka upp grädde, honung och apelsinzest (apelsinskal). Häll blandningen över den finhackade chokladen.

Blanda väl, tillsätt salt och låt stå ute i rumstemperatur över natten eller i kylen i några timmar.

Spritsa sedan upp tryfflar och/eller rulla i kakao.

 

Chokladfudge med hasselnötter och lakrits

225 g mörk choklad
260 g kondenserad mjölk
15 g smör
hasselnötter efter tycke och smak (ca 100 g är lagom)
flingsalt
lakritsgranulat (går även med krossad lakritskaramell)


Smält allt utom salt, nötter och lakrits i en mikrovågsugn, någon minut i taget. Blanda ihop till allt är smält och häll upp i en form med plastfolie.

Toppa nötter, salt och lakrits och tryck till så att nötterna fastnar.

 

Chokladcrunch bitar

100 g hyvlad mandel  
30 g florsocker 
5 g apelsinsaft
200 g mjölkchoklad


Blanda mandel, florsocker och apelsinsaft på ett bakplåtspapper och rosta i ugnen i 180 grader under omrörning så mandlarna är gyllenbruna (5-10 min).

Låt därefter mandlarna svalna. Smält choklad och tillsätt mandeln och bre ut på ett bakplåtspapper.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".