Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Smittskyddsläkare varnar för att äta färsk kyckling

Publicerat torsdag 22 december 2016 kl 15.59
"Ska man äta kyckling i jul, köp fryst"
(0:30 min)
sdlsy9e2c97 Hans Fredlund, smittskyddsläkare på USÖ varnar för att äta svensk kyckling.
Hans Fredlund, smittskyddsläkare på USÖ varnar för att äta svensk kyckling. Foto: Montage: Sveriges Radio/ANDERS WIKLUND / TT

Undvik att äta färsk kyckling oavsett om den är svensk eller importerad. Det säger smittskyddsläkaren Hans Fredlund vid universitetssjukhuset i Örebro.

Smittskyddsläkaren Hans Fredlund varnar nu för att äta färsk kyckling som säljs i butik. Enligt honom innehåller den för höga värden av bakterien campylobacter som orsakar magsjuka.

– Jag har sett genom provtagning att det är flera kycklingflockar där man föder upp kycklingar som har mycket mera campylobacter nu än vad det har varit tidigare år.

Även svensk?

– Ja, även svensk.  

Det har visat sig att många har blivit sjuka av just kyckling som är färsk.

– När man tittar på den stora mängden som har insjuknat med campylobactersjukdom, så är det många som har ätit färsk kyckling, så uppenbarligen är det så att färsk kyckling är större risk än fryst kyckling.

Så Hans Fredlund har en uppmaning inför helgerna:

– Ska man äta kyckling över jul eller nyår så köp fryst!

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".