Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dags att börja tänka på nyårsmenyn

Publicerat torsdag 29 december 2016 kl 12.23
Köksmästare Erik Lindeberg i Nora.
Köksmästare Erik Lindeberg ger oss recept på dessert till nyårsaftonens middag. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Svårt att komma på vilken dessert som ska avrunda nyårsmenyn? Här kommer två enkla recept från köksmästare Erik Lindeberg i Nora.

Erik har tidigare arbetat både på Loka brunn och i Grythyttan, men har nu köpt in sig på Bryggerikrogen i Nora. Han vet redan vad det blir för dessert på nyårsaftonens meny. De två huvudrollerna på tallriken får ni här som recept:

Chokladparfait

150 gram mörkchoklad
1 äggula
1 msk socker
4 dl lösvispad grädde

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt i kastrull på spisen så att sockret löser sig. Smält chokladen vid sidan av, och rör ner äggsmeten och lite av den vispade grädden. Vänd i resten av grädden. Häll allt en form med bakplåtspapper i. Bred ut i ett 1,5 cm tjockt lager. Frys. Bryt i ojämna bitar innan servering.

 

Chokladpastej

200 gram mörkchoklad

120 gram philadelphiaost

100 gram grädde

1 ägg

Koka upp philadelfiaosten och grädden. Låt svalna något. Vispa i choklad och ägg. Fyll i form med bakplåtspapper, och baka av på 100 grader i 45-60 minuter. När pastejen har stannat så är den färdig. Kyl ned den och skär den sedan i bitar. 

 

Lycka till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".