Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

BESKED: Det blir vargjakt i Örebro län på måndag

Publicerat fredag 30 december 2016 kl 08.46
Länsstyrelsen: Skönt att det kom ett besked nu innan jakten
(0:33 min)
Varg. Foto: Valdemar Andersson/Sveriges Radio.
Varg. Foto: Valdemar Andersson/Sveriges Radio.

2017 års licensjakt på varg blir av. Det meddelar nu Högsta förvaltningsdomstolen.

Det betyder att det på måndag inleds licensjakt på varg i landet. 24 vargar får skjutas totalt i fyra län.

Här i Örebro län län handlar det om licensjakt på högst sex vargar inom reviret i Loka som Länsstyrelsen i Örebro län beslutat om.

Jakten haröverklagats i flera instanser, Naturskyddsföreningen i förvaltningsrätten och av en miljöorganisation i kammarrätten, och i dag gav alltså Högsta förvaltningsdomstolen sitt besked.

Totalt omfattar licensjakten 24 vargar i Dalarna, Gävleborg, Värmland och i ett område mellan Värmlands och Örebro län.

Det är första gången som vargjakten var ett ärende hos Högsta förvaltningsdomstolen. Domen förväntas därför bli prejudicerande. Beslutet är taget i högsta instans och kan alltså inte överklagas längre.

Och det handlar om en fråga som skapar stora känslor bland delar av befolkningen.

– Vargfrågan är het i samhällsdebatten. Antingen hatar man vargen eller så älskar man den, säger Olof Liberg, som är docent och vargforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Vargen finns på EU:s lista över hotade djurarter. Innebär jakten på varg ett hot mot vargstammen?

– Nej, den här jakten hotar inte stammen. Det största hotet mot vargen i Sverige är inavel, så det viktigaste är att vargstammen i Sverige har kontakt med friska stammar i Finland och Ryssland, säger Olof Liberg.

Beskedet om att det blir licensjakt på måndag kommer sent, men enligt Magnus Eklund, på Länsstyrelsen i Örebro län, så är jägarna förberedda och organisationen är god.

– Det har varit många turer kring jakten, och det var skönt att det kom ett besked nu innan jakten kommer i gång, säger Magnus Eklund enhetschef för art och vilt på Länsstyrelsen i Örebro län.

Bakgrund om vargjakten

För ett år sedan blev vargjakten efter överklaganden föremål för rena myllret av domstolsbeslut, varav en del tillfälliga. I vissa län genomfördes jakten, på andra håll stoppades den.

Jaktförordningen har ändrats så att beslut från hela landet avgörs i samma domstolar på respektive nivå. Besluten överklagades därför först till förvaltningsrätten i Luleå och sedan till kammarrätten i Sundsvall. Båda domstolarna gick dock på länsstyrelsernas linje.

2016 fälldes 14 vargar i Gävleborg och Dalarna under licensjakten.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".