Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Länstyrelsen inte emot mineralletning i Kvarntorp

Publicerat söndag 29 januari kl 09.00
"Stor aktsamhet så att man inte förorenar grundvatten"
(1:04 min)
Vägen upp till Kvarntorpshögen är brant och kurvorna rejäla. Foto: Ida Leveby Andersson/Sveriges Radio Öebro.
Kvarntorpshögen. Foto: Ida Leveby Andersson/Sveriges Radio Öebro.

Länsstyrelsen i Örebro är inte emot att ett kanadensiskt bolag ska leta efter mineraler i Kvarntorp utanför Kumla. Frågan har väckt starka reaktioner.

Det är det kanadensiska bolaget URU metals som ansökt om att leta efter mineraler i ett område som är över 22 kvadratkilometer stort i Kvarntorp.

Samma bolag har tidigare velat leta efter uran i de områdena.

Ledande politiker i Kumla och Hallsberg är emot alla undersökningar och provborrningar området, såren efter förra seklets skifferbrytning har ännu inte läkt, menar de.

Det kanadensiska bolaget skriver i sin ansökan att man vill leta efter nickel men i praktiken omfattar ett tillståndet allt som finns där, även uran.

Länsstyrelsen är inte emot ett undersökningstillstånd men i sitt yttrande till Bergsstaten som avgör frågan, står det att:

"Provtagningar och provborrningar måste genomföras med stor aktsamhet för att inte negativt påverka de olika akvifererna, de grundvattenförande skikten i moränen, kalkstenen/alunskiffern, sandstenen och underliggande urberg."

Det står också att det finns naturreservat, skyddade fornlämningar och förorenade objekt i närheten och det måste bolaget ta hänsyn till om området ska undersökas.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".