Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen muddring av Hjälmaren i vår

Publicerat tisdag 28 mars 2017 kl 10.05
Redaren Jan-Erik Ekblad: Synd för båtstaden Örebro
(0:36 min)
Småbåtshamnen i Örebro. Foto: Kalle Kovacs/P4 Örebro.
Småbåtshamnen i Örebro. Foto: Kalle Kovacs/P4 Örebro.

Det blir ingen muddring av Hjälmaren i vår. Den planerade muddringen vid fyren Röda tunnan i slutet av april föreslås flyttas fram till slutet av hösten.

P4 Örebro berättade i går att rännan för båttrafiken genom Hemfjärden i Hjälmaren skulle muddras i april för att rännan inte ska slamma igen helt och bli för grund.

Det är Peter Lindqvist, ingenjör på tekniska förvaltningen på Örebro kommun, som ger beskedet till P4 Örebro efter att Länsstyrelsen i Örebro har haft flera invändningar på muddringen. Det gäller bland annat upptagningen och placeringen av bottenmassan, som kan vara förorenad av gifter från utsläpp från industrin, bland annat  från det gamla pappersbruket i Almby.

– Det var väl lite överraskande att de slog ner på alla punkter som vi sökte om. Vi trodde mest att det handlade om den här uppläggningsplatsen, det övriga tycker vi är lite konstigt, säger Peter Lindqvist på Örebro kommun.

Enligt Länsstyrelsen i Örebro län måste Örebro kommun söka tillstånd för transporten av muddringsmassor genom det Natura 2 000-skyddade naturområdet Oset. Och det är därför det blivit stopp i maskin för muddringsplanerna.

– Vi har inte sagt nej, men de kommer göra verksamhet som påverkar Natura 2 000 på land. Det är tillståndspliktigt, och de måste söka tillstånd, säger enhetschefen för vattenfrågor Peder Eriksson på Länsstyrelsen i Örebro.

Punktinsatsen vid farledens allra grundaste område planeras nu istället genomföras i höst, enligt Peter Lindqvist på Örebro kommun.

I går berättade redare Jan-Erik Ekblad, som kör räkbåten M/S Lagerbjelke, att den muddringen som nu inte blir av är helt avgörande för att han ska kunna bedriva verksamhet i sommar.

Och i dag reagerar han såhär på beskedet att det inte blir någon muddring innan sommaren.

– Det är väldigt synd för båtstaden Örebro. Vattennivån är väldigt låg i Hjälmaren just nu, säger Jan-Erik Ekblad.

Hur påverkas din verksamhet?

– Blir det en torr sommar så kan det bli problem. Vi har cirka 20 centimeters marginal just nu. Blir det torrt så kanske vi får lämna sjön, och då kanske det blir så för gott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".