Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utretts för terrorbrott - åtalas endast för bedrägeri

Uppdaterat måndag 3 april 2017 kl 13.31
Publicerat måndag 3 april 2017 kl 11.48
Åklagare: Går inte att leda i bevis
(1:35 min)
Foto: TT
Foto: TT

Åklagare lyckas inte knyta två örebroare från Vivalla till terrorbrott, vilket gör att det enda männen kommer åtalas för är bedrägeri.

Misstankarna om terrorbrott har inte kunnat styrkas, trots att en av männen i utredningen säger att den huvudåtalade ägnar sig åt rekrytering till terrororganisationen IS.

– Han lämnar den typen av uppgifter att han har med den verksamheten att göra här i Sverige och det är därför han har tagit på sig det här uppdraget för att försöka visa att det förhåller sig på det sättet, säger kammaråklagare Anders Persson.

Är inte de uppgifterna väldigt värdefulla för polisen och SÄPO?

– Jovisst är de det och de har naturligtvis tagit del av de här uppgifterna men det är ju uppgifter på vad en person säger, sedan ska man ju kunna ha annat som styrker de uppgifterna och såvitt jag förstått har man inte funnit något sådant, säger kammaråklagare Anders Persson.

Den huvudmisstänkte, en 32-årig man från Vivalla i Örebro, kommer därför enbart att åtalas för grovt bedrägeri efter att ha tagit snabba lån från olika kreditgivare på runt en halv miljon kronor. Efter att pengarna plockats ut i bakomater i Örebro hösten 2015 av en rad olika människor så reste mannen som pekar ut den huvudmisstänkte som rekryterare till Syrien.

I förhör säger han att avsikten inte var att ansluta sig till IS utan att som agent hämta hem information till svenska myndigheter om terrororganisationen, något som åklagare Anders Persson inte tror på.

– Jag har något minne av att han i något förhör använt begreppet 007 som James Bond att han lite grand tog på sig den rollen men på eget initiativ, det är inget uppdrag han haft på något sätt för att skaffa fram information om IS som han påstår att han är emot, säger kammaråklagare Anders Persson.

Misstankarna har prövats av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, men de har kommit fram till att det inte går att bevisa terrorbrott.

– Man har ju tittat på det för att se om det går att komma så långt men har gjort den bedömningen att det inte går att leda det i bevis så det är inget som jag har gjort utan det har gjorts av en del av vår organisation som jobbar med den här typen av ärenden, säger kammaråklagare Anders Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".