Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Efter veterinärbristen: Djur kommer lida!

Publicerat tisdag 11 april 2017 kl 05.45
Hästägare: "Då är det lidande som gäller!"
(1:21 min)
Gunilla Dick-Röstad, hästägare, Åmmeberg.
1 av 2
Gunilla Dick-Röstad är hästägare i Åmmeberg. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.
Gunilla Dick-Röstad, hästägare, Åmmeberg.
2 av 2
Gunilla Dick-Röstad är hästägare i Åmmeberg. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.

Sydnärke har länge lidit av distriktveterinärsbrist och nu vänder sig Jordbruksverket utanför länet för hjälp. Det oroar länsdelens djurägare.

 Under flera år har det varit stor brist på distriktsveterinärer i Sydnärke och nu tvingas Jordbruksverket att hitta nya lösningar på personalproblematiken. Under en månad kommer flera orter utanför länet att bistå Sydnärke med distriktsveterinärer på försök. Något som oroar hästägaren Gunilla Dick-Röstad.

– Då kan det ju ta ganska lång tid innan de kommer ut. Jag kanske står med en av hästarna som måste avlivas ganska snabbt. Då måste de komma ut och avliva den. Då kan det ta för lång tid innan de kommer och då är det lidande som gäller.

Oron är stor hos hästägaren Gunilla Dick-Röstad i Åmmeberg när Jordbruksverket strukturerar om veterinärfördelningen. Hon oroar sig bland annat för ökade omkostnader, längre väntetider på veterinärer vid akutsituationer och sämre kunskap om hennes djur hos de nya veterinärerna.

I en fyra veckors försöksperiod, med start i måndags, ska Jordbruksverket ta hjälp av Tibro, Borensberg och Kristinehamn för att lösa veterinärbristen. Personalen i Hallsberg räcker nämligen inte till.

– Ska vi gå tillbaka i tiden då?! Och göra det sämre?! Och låta oss som står här med våra djur bli drabbade, säger Gunilla Dick-Röstad.

Peter Svensson, Jordbruksverket, är chef för distriktsveterinärerna i landet. Han menar att det är personalbristen som tvingat fram förändringen, men att situationen är långt från unik.

– Vi har under flera års tid inte lyckas rekrytera personal. Det är fakta. I många delar av landet har vi dock löst det här på ett utomordentligt sätt. Den här piloten vi gör nu har vi gjort på andra ställen och lyckats bra. Så jag är positiv och hoppas och tror att det här blir bra. Det är därför vi gör det, säger Peter Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".