Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gamla datasystem - en risk för patienter

Publicerat onsdag 19 april kl 05.45
"Det själ tid och riskerar patientsäkerheten"
(1:26 min)
Harris Lempessi överläkare medicin på USÖ framför datorn.
1 av 2
Harris Lempessi, överläkare på USÖ, har ibland fått diktera om journaler tre gånger innan det fungerar. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio
Ulrika Landström
2 av 2
Ulrika Landström är strateg inom e-hälsa och digitalisering inom regionen och berättar att systemen ska bytas ut. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio

Viktig information kan utebli från patienters journaler när regionens system hänger sig.

Sega och tröga journalsystem skapar problem inom vården. Särskilt när läkare ska diktera känslig information om patienter, som remisser och journaler, som dessutom ska göras under tidspress.

– Senast när jag jobbade jour så fick jag faktiskt diktera om journalerna tre gånger. Det är tröttsamt, speciellt när man har bråttom. Och det är klart, när man gör om det flera gånger så kanske inte kvalitén är lika bra som första gången, säger Harris Lempessi, överläkare på USÖ.

Det tar tid från patienterna. Det kan också finnas en risk för patientsäkerheten.

Vårdförbundets Åsa Mörner har hört många exempel, och menar att det dels är ett arbetsmiljöproblem som skapar stress, men främst drabbar det de som söker vård.

– Eftersom det tar så mycket tid från patienterna. Det kan också finnas en risk för patientsäkerheten, säger Åsa Mörner, vårdförbundet, och förklarar:

– Man ska komma ihåg viktig information inför en journalanteckning och när systemet hakar upp sig så måste man börja om från början, då finns ju risken att du tappar saker du tänkt dokumentera.

Systemen som finns idag är föråldrade, och problematiken som kan uppstå är välkänd - men systemen är på väg att bytas ut.

Tillsammans med flera andra landsting håller regionen på med en omfattande upphandling, som dessvärre har överklagats och ligger hos förvaltningsrätten - så ett nytt system kan dröja.

– Förhoppningen är att vi ska kunna skifta systemen 2020, men det får jag ju säga med reservation för hur överprövningarna går, säger Ulrika Landström som jobbar som strateg inom digitalisering och e-hälsa inom regionen och fortsätter: 

– Vår support har inte uppmärksammat några särskilda problem just nu, men om man upplever problem så är det viktigt att man anmäler så att vi kan utreda.

Datasystemen på väg att bytas ut

Många landsting i Sverige har problem med utdaterade datasystem. I projektet "Framtidens vårdinformationsstöd" har flera landsting gått ihop om att upphandla nya IT-system med fokus på verksamhetsutveckling. Men innan man hann skicka ut förfrågningsunderlag så kom en överklagan - och ärendet ligger hos förvaltningsrätten.

Landstingen som är med i projektet:

  • Region Örebro län
  • Västerbottens läns landsting
  • Landstinget Sörmland
  • Landstinget Blekinge
  • Landstinget Västernorrland

Dessutom har Landstingen Dalarna, Norrbottens läns landsting, Region Halland och Region Gävleborg option på resultatet och har rätt att köpa det upphandlade systemet.

Fakta: Region Örebro län

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".