Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bevattningsförbudet har överklagats

Publicerat onsdag 19 april kl 11.30
Vattennivån i sjöarna runt Svartå är synligt lägre än normalt.
Vattennivån i sjöarna runt Svartå är synligt lägre än normalt. Foto: Madeleine Rapp/Sveriges Radio

Örebro kommuns beslut om bevattningsförbud har överklagats till förvaltningsrätten i Karlstad.

Mannen som överklagat hävdar bland annat att grundvattennivåerna i Örebros vattentäkter Bista, Jägarbacken och Eker aldrig varit låga.

"Det har med andra ord hittills inte funnits något motiv för införande av ett bevattningsförbud" skriver örebroaren i sin överklagan.

Han pekar också på att Örebro invånares vattensparande inte kommer att påverka vattennivån i sjöarna i Svartåns avrinningsområde och att sjön Ölens låga vattennivå beror på hur regleringen skötts.

"Man hade säkert kunnat fördela uttaget mellan sjöarna på annat sätt och förhindrat att vattnet i sjön Ölen ”tog slut”". skriver mannen vidare.

Som grund för sin överklagan pekar örebroaren bland annat på brister i underlaget till beslutet om bevattningsförbud.

Han skriver också att bevattningsförbudet orsakar VA-abonnenterna i Örebro onödiga olägenheter.

"Bevattningsförbudet innebär vidare att VA-kollektivet går miste om betydande intäkter. Storleken beror på i vilken utsträckning abonnenterna hörsammar den helt verkningslösa uppmaningen att på olika sätt spara på sin förbrukning." skriver örebroaren i överklagan till förvaltningsrätten.

Enligt förvaltningsrätten ska överklagan handläggas med viss skyndsamhet och Örebro kommun ska yttra sig om överklagan senast i slutet av nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".