Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Äldre på Elgströmska huset har farit illa

Publicerat tisdag 25 april 2017 kl 06.21
Vårdchef Örebro: Vi har brustit fullt ut
(0:44 min)
Elgströmska huset. Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio Örebro.
1 av 2
Elgströmska huset. Foto: Malin Holmberg/Sveriges Radio Örebro.
Daniel Jansson Hammargren.
2 av 2
Daniel Jansson Hammargren, chef för omsorgen i Örebro. Foto: Jonas Edlund/Sveriges Radio.

De äldre på Örebro kommuns demensboende, Elgströmska huset, har farit illa under en längre tid.

De har till exempel inte fått äta sig mätta och de har tvingats ligga i kissvåta sängar. Det här skriver Nerikes Allehanda i dag efter att ha tagit del av kommunens egen rapport.

Det handlar om en avdelning på boendet. Rapporten visar att flera av de äldre varit utan mat så länge som upp till 17 timmar och att flera av dem tappat i vikt.

Rapporten visar också på att äldre på boendet inte fått sin medicin som de ska och att personal öppet bråkar med varandra inför de boende.

I dag lämnar Örebro kommun in både en Lex Sarah- och en Lex Maria-anmälan om missförhållandena.

– Vi har brustit fullt ut. Det har varit konflikter i arbetsgruppen som har drabbat de vi är till för, säger Daniel Jansson Hammargren, som är chef för vård och omsorg i Örebro kommun.

Kommunen har nu satt in åtgärder. Det handlar bland annat om förstärkt nattbemanning och förstärkt arbetsledning.

– Jag kommer säkra att vi får ordning på det här, människor ska inte ligga i våta sängar. Elgströmska ska fungera lika bra som andra boenden, säger Daniel Jansson Hammargren.

Moderaterna i Örebro framför under förmiddagen kritik mot den politiska ledningen i Örebro kommun.

"Socialdemokraterna beslöt 2013 att kommunen skulle ta över driften av Elgströmska från ett privat företag med anledning av de brister som redan då genomsyrade verksamheten. I dag är situationen värre än när kommunen tog över, och de ursprungliga bristerna har inte åtgärdats." skriver Moderaterna i ett uttalande.

– Det här är en skandal. På tre år har Socialdemokraterna inte tagit situationen på allvar, säger Anders Åhrlin (M), gruppledare och oppositionsråd för Moderaterna i Örebro kommun.

Även Vänsterpartiet i Örebro är kritiskt till hur de äldre haft det på Elgströmska gården.

Kommunen tog över boendet efter att Attendo misskött äldre och personal och det har sedan några år tillbaka varit kommunens ansvar. Nu visar sig missförhållanden igen.

– Äldreomsorgen har varit ansatt av besparingar länge och det här gör ont att läsa. Äldre ska inte behöva behandlas så, säger Lisbeth Lund (V) som är ledamot i omsorgsnämnd väster.

I slutet av 2013 tog Örebro kommun över driften från ett privat vårdbolag efter att det uppdagats missförhållanden på boendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".