Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler assistansbolag anmäls av Försäkringskassan

Publicerat måndag 8 maj kl 05.45
Försäkringskassan: Det handlar om brukarnas trygghet
(1:20 min)
Försäkringskassan. Foto: Helena Broström/Sveriges Radio
Allt fler assistansbolag anmäls av Försäkringskassan. Hittills i år har mydingheten IVO-anmält fyra företag i Örebro. Foto: Helena Broström/Sveriges Radio

För att stoppa fusket inom assistansbranschen anmäler Försäkringskassan allt fler bolag till IVO och andra myndigheter.

Men myndigheternas långa handläggningstider gör att många bolag kan fortsätta att bedriva assistans, trots anmälningar om mutbrott, tjänstefel och bedrägeri.

Förra året anmälde Försäkringskassan tio assistansföretag i Örebro, jämfört med 2015 när bara ett bolag anmäldes. De flesta fallen handlar om brister i redovisningen eller att företaget saknar tillstånd att bedriva assistans för en viss målgrupp. Men några av företagen har också gjort sig skyldiga till grova brott.

Företrädaren för ett av bolagen misstänks för mutbrott, medhjälp till tjänstefel, dataintrång och sekretessbrott. Två av bolagen har polisanmälts.

Försäkringskassan har stoppat utbetalningarna till bolagen som tillsammans har drygt 100 kunder. Men brukarna, personer med funktionsvariationer som behöver hjälp med grundläggande behov, bestämmer själva var deras pengar ska gå. Och under tiden som företagen utreds kan de fortsätta sin verksamhet.

– Vi får helt enkelt vänta på polis och åklagares utredning. Det är ju misstankar om brott. Sedan har vi självklart tillsyn över detta bolag ändå att de uppfyller de krav som ställs enligt lagar och föreskrifter, säger Gustav Grek på IVO i Örebro.  

Ett av bolagen har inte längre någon verksamhet. Det andra bolaget har nytt namn och verksamhetsansvarig, och har lämnat in en ny ansökan om att bedriva assistans hos IVO.

– Det är självklart något vi kommer att beakta, men vad det leder till vågar jag inte säga, säger Gustav Grek.

Andreas Larsson, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan i Örebro är bekymrad över att utredningarna drar ut på tiden.

– I grund och botten handlar det om att säkerställa att det är duktiga, seriösa aktörer som verkar på assistansmarknaden. I slutändan är det ju viktigt för brukarna, de som anlitar assistanssamordnarna.

Hittills har tre assistansbolag i Örebro fått tillståndet indraget, enligt IVO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".