Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Trångt på förskola i Vretstorp medan kommunen väntar på bygglov

Publicerat måndag 22 maj 2017 kl 05.28
"Vi försöker vara ute så mycket vi kan och dela upp barngruppen"
(1:09 min)
förskola overaller
(Arkivbild). Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Utbyggnaden av förskolan Sagobacken i Vretstorp har blivit försenad vilket kritiseras av föräldrarna. Kommunen har en lokal redo men bygglovet är inte klart.

– Ja självklart förstår vi deras frustration och jobbar så fort vi kan med det här ärendet. Hur det än är så är det ju handläggningstiden som är och den råder inte vi så mycket över i dag tyvärr, säger Roberth Huss, fastighetschef på Hallsbergs kommun.

Vretstorp har blivit en allt mer attraktiv plats för barnfamiljer. Förra året togs beslut om att utöka Vretstorp andra förskola Sagobacken med ytterligare en halv avdelning.

Lokaler som kommunen äger, som ligger i anslutning till Sagobacken, blev lediga och skulle stå klara nu till vårterminen. Så har det inte blivit och arbetet med att göra i ordning den nya lokalen har inte ens påbörjats.

– Vi upptäckte att man på den befintliga förskolan inte har fullgjort kontrollplanen vilket vi senare nu har gjort och kompletterat med. Och därvid väntar vi nu på det nya bygglovet, säger Roberth Huss.

Kommunen får inte någon förtur när det gäller bygglovet utan de får vänta på handläggning precis som en vanlig privatperson.

Samtidigt har de nya förskoleplatserna redan tillsatts med barn. Sammanlagt är det åtta barn som i nuläget delats upp på Tallbackens respektive Sagobackens förskolor.

Det gör det lite trångt i de befintliga lokalerna, säger Helen Peterson, förskolelärare och utvecklingsledare på Sagobackens förskola.

– Vi försöker vara ute så mycket vi kan och dela upp barngruppen så vi inte är alla på samma ställe för då är det lite trångt, säger Helen Peterson.

Föräldrar har under vårens utvecklingssamtal uttryckt oro för att barnen inte har plats att leka, att personalen inte ska ha tid med så många barn samt reagerat på att ljudnivån är hög.

Flera föräldrar har även varit starkt kritiska till att den utlovade utbyggnaden inte påbörjats än – även fast den skulle vara klar nu.

– De ser ju när de kommer och lämnar och hämtar sina barn att det är många barn på den ytan vi har och de undrar ju förstås varför det dröjer, säger Helen Peterson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".