Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Här är länsprofilerna som får träffa landshövdingen på Slottet

Publicerat torsdag 11 maj kl 11.31
Hör Johanna Klockars, som startade ridskola i Lindesberg
(3:44 min)
Örebro slott är en av Örebros stoltheter. Foto: Sandra Nielsen/Sveriges Radio.
Örebro slott. Foto: Sandra Nielsen/Sveriges Radio.

Landshövding Maria Larsson bjuder in två personer från varje kommun i länet till en middag på Slottet i kväll. Här kan du se vilka det är.

– Det här är mitt sätt att visa min uppskattning och tack till den kraft som finns i vårt län, säger Maria Larsson.

I alla kommuner finns det personer som varit förebilder, bidragit till nytänkande eller varit betydelsefulla på andra sätt, enligt Maria Larsson.

Det är andra året som landshövdingen bjuder in profiler från länet till Slottet. I kväll fredag 12 maj blir det middag på Slottet.

Hör en av profilerna, Johanna Klockars, som startat ridskola i Lindesberg.

Här är profilerna (med dem följer respektive kommunstyrelseordförande till Slottet)

Örebro

Hndren Ghasabi Ghaderi
Ung örebroare som har ett stort engagemang i många olika frågor och organisationer. Han var sommaren 2016 projektledare för nattfotbollen i Oxhagen, och är nyvald ordförande för Hyresgästföreningen i Örebro.

Ulrika K Jansson
Ulrika arbetar som avdelningschef/tf stadsbyggnadschef på Örebro kommuns stadsbyggnadskontor, där hon varit delaktig i Örebro kommuns framgångsrika arbete kring bostadsbyggande. Förutom det har hon även varit drivande till ett mer jämställt samhälle och en mer jämställd kommun.

Karlskoga

Bosse Björk
Bosse Björk är samhällsplaneringschef i Karlskoga kommun och har arbetat med samhällsplanering i över 30 år. Han är en eldsjäl gällande för samhällsplaneringsfrågor och är även en viktig brobyggare mellan länets övriga kommuner och aktörer.

Ulrika Lundgren
Ulrika Lundgren är förvaltningschef för Folkhälsoförvaltningen i Karlskoga kommun. Ulrika är ledare och chef för verksamheter som fått flera nationella, regionala och lokala utmärkelser för sitt utvecklingsarbete.

Lindesberg

Johanna Klockars
Har en gård med massor av aktiviteter. Började med att driva ridlektioner i liten skala och har sedan byggt upp företaget till att ha fler grenar Hon har via en förening ungefär 110 uppsittningar på häst i veckan, ridläger/privatträningar alla dagar.

Martin Beme
Bergslagsdelikatesser är stolta leverantörer av lokalproducerat naturbeteskött av nöt som inte bara är gott utan klimatsmart och bevarar den biologiska mångfalden i våra svenska betesmarker. Sortimentet har utvidgats med annat vilt såsom hjort, ren, vildsvin och rådjur. (Martin är förhindrad att närvara på middagen.)

Nora

Veronica Carlsson
Driver Bryggerikrogen i området Bryggeriet och har tidigare jobbat i Stockholm och Åre. Krogen som erbjuder lokalt närproducerade produkter i sina maträtter har gjort att många besöker Bryggerikrogen.

Jan Pettersson
Han har byggt om en fastighet i Nora till lägenheter och iordningställer ytterligare en fastighet till bostäder. När Sandvik lade ner sin verksamhet i Nora så köpte han hela fastigheten och i dag är det flera företagare som hyr sina lokaler av honom och hans företag.

Askersund

Maria Gunnarsson
Driver med sin make företaget Bild & Kultur som givit ut jubileumsboken om Zinkgruvan Mining och om Kungahuset. En bra ambassadör för Askersund.

Lars Johansson
En av ägarna till Dormy som säjer golfutrustning. Företaget började som ett källarföretag men finns nu på många platser över hela Sverige.

Degerfors

Mladen Perkovic
Platschef på PSC Nordic som är en del av Outokumpu Stainless AB. PSC:s roll i företaget är att öka försäljningen av plåt i fullformat eller i processad form. (Mladen är förhindrad att närvara på middagen.)

Ulrika Jonsson
Ulrika Jonsson är VD på Deform. Deform är specialister på att forma olika typer av metalliska material. Kunderna finns i hela världen och huvudsakliga affärsområden är tryckkärlskomponenter och skyddsplåtar, huvudsakligen till fordon.

Hallsberg

Torbjörn Åkesson
Torbjörn Åkesson har ett brinnande engagemang för utveckling i Vretstorp och Vibybygden. Han är ordförande för byalaget och ser till att det händer saker på orten.

Maud Stranneby
Maud Stranneby har ett stort engagemang för näringslivet i Hallsberg och ärjälv företagare sedan många år. Maud är engagerad i Hallsbergs Bild & Konstförening och ären av eldsjälarna i Hallsbergs hembygdsförening där hon bland annat tagit fram den årliga hembygdskalendern.

Hällefors

Laila Palm
Gymnastikföreningens Grand Old Lady i Hällefors! Har sedan tonåren varit engagerad i Gymnastikföreningen i Hällefors. I över 50 år har hon tränat och övat generationer av Hälleforsare! Laila är ett begrepp i gymnastikvärlden, inte bara i Hällefors utan i Sverige i stort.

Karl Lindqvist
Karl är fjärde generationen Lindqvist som för traditionen med de klassiska trädgårdsmöblerna vidare i Grythyttans stålmöbler. Resan startade 1895 med hästskotillverkning, till första stolen A2 som presenterades på Stockholmsutställningen 1930.

Kumla

Jens Larsson
Kumla Funktionshindrades Motor Klubb (KFMK) har i 20 år med stort engagemang och envishet varit den drivande i arbetet med att funktionshindrade ska ges möjligheter att prova motorsport på sina villkor.

Lill-Anna Nilsson
Lill-Annas Leverans Bageri AB har under många år satt Kumla på kartan inom främst bageri och konditori. Verksamheten i Kumla har breddats med tiden till att också inrymma butik och kafé.

Laxå

Lena Gribing
Lena tillsammans med make Arne, bor på en liten gård, lever och verkar för hembygden, dvs. Finnerödja i det stora skogsområdet Tiveden. Lena är ordförande i Finnerödja Hembygdsförening och är engagerad i de aktiviteter som genomförs varje sommar, bl a den 200-års firande Finnerödjamarken.

Tomas Jansson
Tomas Jansson driver tillsammans med partnern Greger Wintercorn företaget Wojab AB som sysslar med att erbjuda större och mindre fastighetsägare lösningar för att minska energiförbrukningen.

Lekeberg

Måna Berger
Måna driver Måna Ateljé Mjölkboa i Mullhyttan, en konstnärsateljé med galleri, antikvariat/bokloppis och bokhandeldär lokala författare och konstnärer får utrymme att synas. Utanför finns även en "bokholk", en mycket innovativ idé.

Johan Molin & Gunilla Larsholt.
Driftiga entreprenörer som driver Hallagården. Här finns kafé, bed and breakfast och länets enda djurpark. En djurpark som visar många olika djur och inom vilka användningsområden dessa djur kan vara till nytta. 

Ljusnarsberg

Therese Eriksson
Företagare som driver specialvaruhandel. Engagerad, delaktig och drivande i kommunens framtida utveckling. . Duktig företagare som är en god ambassadör för Ljusnarsbergs kommun.

Ben de Vries
Företagare som driver specialvaruhandel. Engagerad, delaktig och drivande i kommunens framtida utveckling. Duktig företagare som är en god ambassadör för Ljusnarsbergs kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".