Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Synskadade kritiska till "bussprator"

Publicerat torsdag 18 maj 2017 kl 16.20
Roger Alexandersson: "Det blir en känsla av otrygghet"
(2:42 min)
Roger Alexandersson, ombudsman på Synskadades riksförbund i Örebro.
Roger Alexandersson, ombudsman på Synskadades riksförbund i Örebro. Foto: Alexander Carlsson/Sveriges Radio

På Resecentrum ska "pratorer" underlätta bussresan för synskadade resenärer. Men placeringen vid resecentrum är ogenomtänkt och underlättar inte för synskadade resenärer som har svårt att hitta rätt hållplats, menar Roger Alexandersson, ombudsman på Synskadades riksförbund.

Sedan en tid tillbaka finns två "pratorer" uppsatta vid in- och utgången till Länstrafikens kundcenter vid Resecentrum i Örebro. Syftet med "pratorerna" är att underlätta informationen kring bussresan för synskadade personer.

Men placeringen vid resecentrum, långt från hållplatsen är ogenomtänkt och underlättar inte för synskadade resenärer som har svårt att hitta rätt hållplats. Det tycker i alla fall Roger Alexandersson, ombudsman på Synskadades riksförbund i Örebro.

– Det är problematiskt när flera bussar stannar på samma ställe och linjeutropen inte fungerar. Hinner man då inte fråga varje chaufför vart bussen går missar man sin buss.

Svårigheterna att få reda på varifrån bussen går, eftersom knappen inte finns i anslutning till själva hållplatsen, bidrar till otryggheten och osäkerheten som många synskadade känner i kollektivtrafiken.

– I grund och botten blir det en känsla av otrygghet och en inskränkt självständighet, säger Roger Alexandersson.

Pratorerna på Resecentrum är ett test för att se hur funktionen kan utvecklas innan den installeras på fler platser i länet, säger Thony Lundberg, trafik- och marknadschef på Länstrafiken.

Installationen av pratorerna är en del i arbetet för att öka tillgängligheten i kollektivtrafiken för alla resenärer. 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".