Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart vem som ska betala nya p-platserna vid USÖ

Publicerat måndag 19 juni 2017 kl 05.45
"Kan bli väldigt höga avgifter, det är inte rimligt"
(1:25 min)
Här på gaveln mot F-huset ska parkeringshuset byggas.
Här på gaveln mot F-huset ska parkeringshuset byggas. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Drygt 300 miljoner kronor kostar det nya p-huset, men i dagsläget är det inte klart om det blir bilisterna eller skattebetalarna som ska betala.

I dag är stora delar av sjukhusområdet vid Universitetssjukhuset i Örebro en byggarbetsplats när det nya H-huset växer fram.

Men samtidigt planerar Regionen för hur folk ska parkera när allt är klart.

– I samband med att vi bygger ut vid USÖ tar vi bort en hel del av parkeringsplatserna, säger Andreas Svahn, socialdemokrat och Regionstyrelsens ordförande.

Han menar att det finns ett stort behov både för patienterna som ska till sjukhuset men också för personalen som arbetar där.

Det blir ett stor p-hus alltså, med plats för 800 fordon. Men markparkering kommer fortfarande vara det vanligaste, totalt behövs över 1 700 platser enligt gällande beräkning.

Kan bli så att det blir väldigt höga avgifter

Notan blir 317 miljoner kronor för själva p-huset. I samma byggnad ska också finnas en godsmottagning och en kulvert för bland annat vatten, så den totala investeringen är cirka 456 miljoner kronor.

I dagsläget är det inte klart om bilisterna ska betala fullt ut för kostnaden eller om skattebetalarna får subventionera någon del av investeringen.

– Om det ska bäras genom avgifterna så kan det bli så att det blir väldigt höga avgifter, säger Andreas Svahn (S).

Det är inte rimligt, menar han.  

– Inte minst ur ett arbetsgivarperspektiv. Så det är en avvägning som vi jobbar med.

Samtidigt som Regionen riggar för goda möjligheter att parkera, driver Örebro kommun ett arbete att kraftigt reducera biltrafiken.

Andreas Svahn tycker ändå dessa p-möjligheter ska finnas eftersom många människor bor på platser där det inte finns kollektivtrafik, 

– Det berör både patienter och personal, och då måste vi säkerställa att man kan ta sig till vårt stora sjukhus, säger Andreas Svahn (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".