Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så undviker du matförgiftning

Publicerat måndag 17 juli kl 12.07
"Om du får in mat väldigt snabbt så kan man bli misstänksam"
(0:40 min)
Torbjörn Norén, smittskyddsläkare på USÖ.
Torbjörn Norén, smittskyddsläkare på USÖ. Foto: Aymen Mussa/Sveriges Radio

Smittskyddsläkare Torbjörn Norén på USÖ ger sina bästa tips för att hålla sig frisk under rötmånaden.

– Man ska tänka på att det ska vara gott flöde av kunder på restaurangen, så man vet att maten har en god omsättning, berättar Torbjörn Norén som är tillförordnad smittskyddsläkare på Universitetssjukhuset i Örebro. 

Sen gäller det såklart att vara noga med att tvätta händerna innan matintaget. 

Men om maten kommer in väldigt snabbt efter beställningen – då kan man med all rätt vara misstänksam.

– Då kan man misstänka att maten stått framme ett tag och väntat på en kund, menar Torbjörn Norén. 

Om olyckan trots allt är framme så gäller det att snabbt få i sig vätska.

– Det är viktigt. Maten är det inte lika bråttom med, mår man illa behöver man inte ha så bråttom, men drick mycket!

P4 Örebro har tidigare berättat att allt fler anmäler matförgiftning till Örebro kommun – vilket tros bero på att folk är mer benägna att anmäla. Det är någonting Torbjörn ser positivt på.

– Det är jättebra, för då får man en bra bakgrundsbild. Om många anmäler så får vi en fingervisning och kan ta tester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".