Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kirurger slår larm om minskade vårdplatser

Publicerat tisdag 18 juli 2017 kl 05.45
Överläkare: Förenat med ökade risker för patienten
(3:35 min)
Kirurgläkare slår larm om minskade vårdplatser.
Kirurgläkare slår larm om minskade vårdplatser. Foto: Bertil Ericson / TT

20 kirurgiska specialistläkare i Örebro län riktar kritik mot regionens beslut att minska kirurgins vårdplatser från augusti.

I mitten på juni fick de anställda på kirurgikliniken på Lindesbergs lasarett veta att de i augusti flyttar till andra, mindre lokaler. Det innebär att Lindesbergs kirurgi förlorar åtta vårdplatser, en tredjedel av de platser som finns i dag.

I ett brev till hälso- och sjukvårdsdirektören i region Örebro län uttrycker läkarna sin oro inför beslutets konsekvenser. Mattias Egberth, överläkare på kirurgkliniken i Lindesberg, är en av dom läkare som skrivit under brevet.

– Vi kommer självklart fortfarande att ta hand om patienterna men vi kommer inte att kunna göra det lika bra, säger han.

De åtta vårdplatserna kommer istället tas över av ortopedin. I brevet till ansvarig chef är specialistläkarna kritiska till omfördelningen av resurser och menar att ortopedin får växa på bekostnad av kirurgin. Läkarna skriver att regionens kirurgikliniker redan idag behöver alla vårdplatser man kan få.

– Vi har redan jättemycket utlokaliserade patienter, som ligger på en annan vårdavdelning än den kirurgiska, för att vi inte har vårdplats på den kirurgiska avdelningen. Det här vet man att det är förenat med ökade risker för patienten, det finns mycket studier på det, säger Malin Wickbom, överläkare på USÖ:s kirurgiklinik.

Läkarna varnar också för att minskningen av kirurgiska vårdplatser kan påverka regionens möjlighet att erbjuda länets patienter akutkirurgi i framtiden. Dessutom är kirurgins nya lokaler på Lindesberg ännu inte anpassade för kirurgisk verksamhet, något som väcker ytterligare oro.

För en del patienter i regionen som i dag väntar på kirurgiskt ingrepp kan omfördelningen av vårdplatser innebära att de istället får opereras i andra regioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".