Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Majoriteten i Regionen vill investera 1,7 miljarder

Publicerat tisdag 10 oktober 2017 kl 12.38
Andreas Svahn (S): För en mer tillgänglig och nära sjukvård
(0:35 min)
Regionstyrelsens vice ordförande Jihad Menhem (V),  Andreas Svahn (S) regionstyrelsens ordförande och regionrådet Catrin Steen (MP) presenterade hur de vill fördela regionens ekonomi 2018.
Regionstyrelsens vice ordförande Jihad Menhem (V), Andreas Svahn (S) regionstyrelsens ordförande och regionrådet Catrin Steen (MP) presenterade hur de vill fördela regionens ekonomi 2018. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio

Bara i år saknas 400 miljoner kronor, men majoriteten i Region Örebro län vill ändå göra stora investeringar – det framkom i budgeten inför nästa år.

– Det handlar om att vi måste hålla ner kostnadsökningarna, inte om att göra besparningar, menar regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S). 

Den politiska majoriteten i Region Örebro län, beståendes av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, presenterade under onsdagsförmiddagen sin budget för nästkommande år. 

Det saknas 400 miljoner kronor sen i år – men samtidigt vill man att 1,7 miljarder kronor ska användas till investeringar.

 – Vi måste också våga satsa på att utveckla verksamheten, det gör vi genom att skapa en mer tillgänglig och nära sjukvård, menar Andreas Svahn. 

På vilket sätt stryper ni de ökade kostnaderna?

– Det handlar om att ha en medvetenhet ute i verksamheterna, att ständigt föra en dialog över "är det är inköpet verkligen nödvändigt", så att vi får ett gemensamt ansvarstagande, säger Andreas Svahn.

Tillgängligheten menar majoriteten att man ska öka genom att bland annat se till att varje vårdcentral under 2018 ska ta fram en drop-in-mottagning för obokade besök dygnet runt.

Man vill också starta en digital vårdcentral i länet där patienter ska kunna få vård via länk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".