Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Naturbeteskött serveras på Örebroskolor

Publicerat fredag 7 april 2006 kl 06.39

Örebro är först i landet med att servera naturbeteskött i skolor. Sven-Olov Borgegård är projektledare för Naturbeten i Närke. Han säger att skolorna vill ha det billigare framdelsköttet som andra konsumenter inte har tid att tillaga.

Örebro kommun testar en miljöanpassad upphandling i samarbete med Länsstyrelsen och Världsnaturfonden, och det är gymnasieskolorna Tullängsskolan och Risbergska skolan som är först med att servera köttet som kommer från djur som betat runt Närkes fågelsjöar.

Sven-Olov Borgegård säger att köttet är smakrikare och mörare än vanligt kött eftersom det är marmorerat och har hängt extra länge efter slakten. Och Margareta Eklund som jobbar som kokerska på Risbergska skolan är nöjd över att få vara delaktig i det nya projektet.  

Sven-Olov Borgegård från Världsnaturfonden hoppas att fler skolor ska få möjlighet att servera naturbeteskött men säger att det fortfarande är oklart om fler skolor kommer att bli involverade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".