Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart om Kumla kommun ska stå för självrisk av översvämmade källare

Publicerat tisdag 17 oktober 2006 kl 10.05

Det har nu gått två månader sen flera källare svämmade över i Hällabrottet i Kumla kommun och än har inte kommunen bestämt om den ska stå för självrisken eller inte, en kostnad på ungefär tio tusen kronor per villa.

Eva Samuelsson på Polisgatan är en av dem som drabbades den 22 augusti, då ett kraftigt skyfall ledde till att källaren svämmades över av avloppsvatten. Hon säljer garn, och förvarade garn i källaren.

Garnet blev förstört och dessutom missade Eva Samuelsson flera marknader som hon skulle ha stått på, eftersom översvämningen i källaren ledde till extrajobb för henne och maken. Det har spacklats och murats, för vattnet gröpte ur betongen. Källaren blir i och för sig nyrenoverad, men det var inget som de planerade för, och fortfarande luktar det illa, säger Eva.

Grannen Sven-Erik Ekholm berättar att hans källare torkat upp vid det här laget.

Grannarna är överens om att Kumla kommun borde stå för deras självrisker på ungefär tio tusen kronor per hus, eftersom dom anser att avloppsledningarna är för trånga, och att det var därför som dom inte kunde ta hand om regnet som föll den 22 augusti.

Kenneth Fredriksson i samma område håller med. Hans lilla familj skulle precis sälja sitt hus, men visningen ställdes in på grund av översvämningen. Nu blev det sålt ändå, men han är rädd varje gång det börjar regna.

Kenneth Fredriksson räknar med att översvämningen kostat familjen runt 40 000 kronor. Hälften av det han hade i källaren hade han inga sparade kvitton på. Den nya pelletspannan fick han däremot full ersättning för, likaså för tvättmaskinen som stod under vatten. Men han tycker att Kumla kommun ska ta en del av ansvaret och betala självrisken för de drabbade husägarna.

Kumla kommun utreder fortfarande hur översvämningarna kunde ske. Tekniska chefen Marianne Christiansen säger att de kommit fram till att det inte är något fel på dagvattennätet. Nu ska en konsult kopplas in för att räkna ut hur mycket regnvatten nätet ska tåla. Hon säger också att översvämningarna kan ha orsakats av att alltför många stuprör går rakt ner i marken och belastar ledningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".