Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mindre tid för vård när intagna ska arbeta

Publicerat tisdag 21 november 2006 kl 07.01

Kriminalvårdens satsning på mer jobb på anstalterna kommer att innebära mindre vård och utbildning för internerna.

Kriminalvården vill öka sina intäkter, därför satsar verket extra pengar för att sysselsätta fler med arbete men någon ny satsning på vård och utbildning för de intagna är inte aktuellt.

- Skulle man skilja på de här grupperna, arbete och andra typer av sysselsättning så är min uppfattning att vi tidigare satsat mer på utbildning och andra brotts- och missbruksrelaterade program jämfört med arbete. Det har vi ändrat på från och med i år. Vi gör en ökad satsning på arbetsdriften, säger Ulf Jonsson chef på klientverksamheten på Kriminalvården.

Insatser som utbildning och brotts- och missbruksrelaterad vård har inte ökat i samma utsträckning som ökningen av antalet klienter. Det har lett till att antalet outnyttjade arbetstimmar har fördubblats på fem år och är nu drygt tre miljoner per år.

Men att sysselsätta de intagna med olika kurser eller sätta in dem på olika brotts- och missbruksprogram för att minska återfallen till brott är inte lika prioriterade som för några år sedan. Nu ligger fokus istället på arbete som bland annat kommer att ge stora intäkter till Kriminalvården.

Men den nya satsningen möts av kritik. Visst är det viktigt med arbete men vård och utbildning är lika viktigt säger en av representanterna i förtroenderådet på Kolmårdens anstalt.

- Jag tror att det är synd för jag tror att de flesta är i behov av någon form av rehabilitering när man är här. Man har begått ett fel och man behöver komma underfund med varför så att man inte fortsätter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".