Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stockarna tas upp ur Kisasjön

Publicerat fredag 15 december 2006 kl 12.36
De sista stockarna lyfts ur Kisasjön.

I dag plockades den allra sista stocken upp ur Kisasjön. Sedan i mars 2005 har sjön använts för lagring av timmer från de stora mängder träd som blåste ner under stormen Gudrun i januari samma år.

Totalt har 246 000 kubikmeter timmer lagrats i Kisasjön från stormen Gudrun. Det motsvarar 5000 lastbilar med släp fullastade med stockar och Kisasjön var den enda sjön i landet där man fick tillstånd att lagra timmer i vattnet.

Stor oro

Oron för hur sjön skulle kunna påverkas av timmerlagringen har varit stor och Naturskyddsföreningen överklagade sommaren 2005 beslutet att lagra timmer i sjön till miljödomstolen.

Domstolen avslog överklagan men krävde att länsstyrelsen skulle utreda riskerna, under tiden stoppades lagringen tillfälligtvis. Efter att syrehalterna sjönk drastiskt i sjön började Södra syresätta sjön på konstgjord väg med hjälp av syrgas. Syrehalten ökad då och har varit normal under hela 2006.

Fortsatta mätningar

Under nästa år kommer det inte att lagras någon timmer i sjön, men företaget kommer göra regelbundna mätningar för att se hur bland annat syre och fosfor halterna påverkas utan timmerlagringen. Per-Erik Larsson som är sötvattensbiolog på Södra kan inte se några större konsekvenser efter lagringen men säger samtidigt att det är för tidigt att veta hur de små djur som lever på och vid botten kan ha påverkats.

Pelle Zettersten

pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".