Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ostlänken kan försenas av Citybanan

Publicerat onsdag 3 januari 2007 kl 16.45

Citybanan, järnvägstunneln med två nya spår genom Stockholm är nödvändig för att snabbspårjärnvägen Ostlänken från Stockholm till Linköping ska kunna användas fullt ut.

Men byggandet av Citybanan kan försena Ostlänken eftersom den riskerar att ta pengar från andra projekt. Men än så länge har inte Banverket fattat några beslut.

- Banverket har inte tagit ställning till det här än, men självklart är det så att de projekt som redan är igång och byggs ska slutföras, säger Kjell-Åke Averstad chef för östra banregionen på Banverket.

Idag trängs all trafik söderifrån in till Stockholm på två spår. När jänrvägen byggdes i slutet på 1800-talet ansåg man att det skulle räcka med två spår till de 10 tåg per dygn som gick genom huvudstaden. Idag passerar cirka 550 tåg per dygn och mer lär det bli.

Därför är det nödvändigt att Citybanan med två nya spår prioriteras, enligt regeringens utredning som presenterades i slutet av december. Citybanan är så pass dyr att den kan göra att andra projekt får skjutas upp på framtiden för att pengarna ska räcka. Och att Citybanan måste byggas före Ostlänken är ett faktum säger Kjell-Åke Averstad.

- Om man inte bygger ut kapaciteten till och från Stockholm kommer man inte att kunna använda Ostlänken och andra projekt fullt ut.

Av regeringen har Banverket fått i uppgift att se över planen för verksamheten, och har då kommit fram till att det finns för lite pengar.

- Alla projekt kommer inte att rymmas i planen det kan man ju konstateras.

Nu väntar Banverket på besked från regeringen i finansieringsfrågan när det gäller Ostlänken. Men Kjell-Åke Averstad säger att ett antal projekt kommer att få skjutas på framtiden när och om Citybanan byggs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".