Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många vill gräva ner ny elledning

Publicerat torsdag 4 januari 2007 kl 06.39

Idag är det sista dagen som man kan lämna sin åsikt om den nya, stora elledningen som ska dras från Hallsberg i Närke, via Östergötland till norra Skåne.

Trots att nästan alla som yttrat sig i ärendet vill att ledningen ska grävas ner, främst av miljöskäl, så är det inte alls säkert att det blir så.

- Att döma av de samrådsmöten som jag varit på så känner jag att Svenska kraftnät jobbar för en luftledning. Jag tycker inte att man riktigt känner det opartiska förhållandet till att man har två alternativ att jobba med, säger Anders Johansson som är ordförande för LRF, Lantbrukarnas Riksförbund i Östergötland.

Den nya elledningen som ska byggas blir 40 mil lång och ska gå från Hallsberg till Hörby i Skåne via de västra delarna av Östergötland ner genom Jönköpings- och Kronobergs län. Den kraftiga elledningen ska förstärka driftsäkerheten för elnätet i södra Sverige där denna sträcka idag anses vara en flaskhals när det gäller att föra över stora mängder el.

Thomas Bensefelt på Svenska kraftnät säger att ledningen dessutom kommer att kunna förhindra stora strömavbrott.

- Hade man haft den här ledningen vid det stora strömavbrottet 2003 då Sydsverige och delar av Danmark slocknade då hade man klarat den elektriska matningen och då hade vi inte fått några avbrott, säger Bensefelt.

Runt 700 yttranden har kommit in till Svenska kraftnät från kommuner, länsstyrelser, privatpersoner och organisationer. Alla är de med mycket få undantag eniga om att en nedgrävd ledning är bäst, främst ur ett miljöperspektiv. Dessutom skulle det gå åt stora ytor åker-och skogsmark eftersom en ledningsgata skulle behöva vara 44 meter bred.

Fördelen med en luftburen ledning är att den är billigare att bygga. Det är nu upp till Svenska Kraftnäts styrelse att ta beslut om vilken teknik som ska användas. Och det är långt ifrån klart, trots att de som yttrat sig kraftigt förespråkar att ledningen grävs ner.

- Man har ju fördelar och nackdelar med de olika teknikerna så i dagsläget kan jag inte säga vilket valet blir, säger Thomas Bensefelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".