Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsmiljöverket kräver skolstädning

Publicerat fredag 5 januari 2007 kl 06.40

Skolorna i Norrköping städas för sällan. Det anser Arbetsmijöverket som vill se att kommunen följer de rekomendationer som finns om att golv, bord, bänkar och stolar ska städas varje dag.

Men Norrköpings kommun håller inte helt med om kritiken utan anser att behoven om daglig städning ser olika ut.

Idag städas golven i de flesta av Norrköpings skolor varannan dag. För sällan anser Arbetsmiljöverket.

Under förra året tittade verket på hur städningen fungerar vid skolorna i Norrköping. Efter inspektionen ställde man krav på kommunen om bland annat daglig städning av  golv och ytor som används en stor del av dagen. Dessutom ska det storstädas en gång per år, även över brösthöjd, med gardin- och textiltvätt.

Kommunen ska innan den sista januari svara hur man tänker lösa problemen.

På Smedbyskolan har man redan nu valt att städa varje dag, enligt rektorn Eva-Britt Österlund.

- Det är viktigt tycker jag när det är många barn samlade på ett ställe, att det blir städat varje dag.

Och städningen kostar. Efter lärarlöner och maten som barnen får i skolan är städning en av de största utgiftsposterna för skolorna. Men det får man ta menar Eva-Britt Österlund.

Kommunalrådet, socialdemokraten, Lars Stjernqvist säger att han är säker på att det går att förbättra städningen på skolorna. Men han ifrågasätter kravet på just daglig städning som enligt kommunens beräknignar skulle innebära en ökad kostnad på cirka 15 miljoner kronor.

- Det som jag kan vara skeptisk i Arbetsmiljöverkets kritik är inte att de kritiserar skolmiljön utan att de berättar exakt hur vi når en bättre miljö. För jag är inte säker på att daglig städning på alla skolor är en lösning. Jag var nyligen på besök på Victoriaskolan där man har bestämt att man tar av sig skorna när man kommer till skolan. Det kan säkert påverka behovet av städning. Jag menar att hur man uppnår en bättre skolmiljö, det tror jag att man bäst svarar på på varje skola, säger Stjernqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".