Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya metoder ska förbättra tandhälsan

Publicerat tisdag 9 januari 2007 kl 07.26

Tandläkarna i Östergötland har visat sig vara lite som spindeln i nätet för landstingets arbete med utsatta familjer. För några år sedan gjordes en kartläggning av östgötarnas tandhälsa vilket blev starten för flera insater för utsatta barnfamiljer. Frågan är om insatserna hjälpt. Nu ska en ny analys av barnens tandhälsa göras.

Egentligen skulle landstinget har utgått från hjärtsjukligheten i länet. Men det var svårt att få fram fakta, så då vände man sig till tandvården istället.

Där fanns klara besked om invånarnas munhälsa i patientjournalerna. Det har hjälpt landstinget att välja ut åtta områden i länet som fått pengar för att göra olika riktade insatser för utsatta barnfamiljer.

För en undersökning från 2002 visar att skillnaderna i länet är stora: i de rikaste områdena har 19 procent av sexåringarna haft karies, mot 46 procent i de fattigaste.

Dåliga tänder är idag ett problem främst i miljöer där det finns sociala och ekonomiska bekymmer också.

Nu ska det göras en ny, fördjupad analys av barnens tandhälsa för att se om det hänt något med skillnaderna.

För det har jobbats med frågan på många olika sätt. I Linköping har det varit frukost i skolan för eleverna. Det har varit föräldramöten på dagis med inbjuden tandhygienist och dietist.

I Norrköping har man satsat på att nå invandrare vars barn haft dåliga tänder genom att etablera kontakter med invandrarföreningar och imamer och andra religiösa ledare av vikt.

Medan man inriktat sig på att gå via socialen för att nå svenskfödda.

Tandläkare Kerstin Aronsson som är projektledare för den nya fördjupade analys av tandhälsan som nu ska göras, säger att det viktigaste med alla försök som gjorts hittills är att de kan vara en hjälp att hitta nya metoder för att nå de mest utsatta barnen.

Hon tror att metoderna också kan komma till användning på andra områden än tänder.

En rapport om de olika försöken presenteras i februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".