Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gemensam förskola - framtidsvision för Linköping och Norrköping

Publicerat tisdag 9 januari 2007 kl 16.50
I framtiden kan barn från Linköping och Norrköping komma att mötas på förskolan.

En gemensam förskola för Linköping och Norrköping är en av de idéer som kan komma att bli verklighet när de båda kommunerna försöker skapa den så kallade fjärde storstadsregionen.

Utbildningscheferna i de båda kommunerna ser nu över om det skulle gå att göra respektive förskoleutbud tillgängligt för varandra berättar Christer Sjölund som är utvecklingschef i Linköpings kommun.
- Det innebär att en norrköpingsbo som arbetar i Linköping ska ha förutsättningar att kunna placera sitt barn i en förskola i Linköping.
Under första kvartalet hoppas man kunna ge ett svar på om förutsättningarna finns. Men en gemensam förskola är bara en av de idéer som tjänstemännen i Linköping och Norrköping ser över för att få öka samarbetet mellan två östgötska metropolerna. En utredning har påbörjats om det går att slå ihop städernas räddningstjänst. Möjligheterna att samordna kollektivtrafiken mellan kommunerna ska också ses över. Och under 2007 ska kommunpolitikerna hålla två gemensamma kommunstyrerlsesammanträden med förhoppningen om att ta ytterligare steg mot en gemensam storstadsregion.

Försökt samarbeta förr
Det här är inte första gången som Linköping och Norrköping försöker sig på att samarbeta. I början av 1990-talet misslyckades kommunerna med att komma överens om en gemensam flygplats och just nu tävlar de två städernas flygplatser om vem som ska få en direktlinje till Amsterdam. Men Christer Sjölund vill tona ner att det som ska bli den fjärde storstadsregionen håller sig med två konkurrerande flygplatser inom en radie på drygt fyra mil.
- Vi är övertygande om det ömsesidiga beroendet och vi kommer jobba tätt tillsammans framöver, sedan kommer vi tvista om en del frågor. Till exempel om flygplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".