Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt färre barn använder cykelhjälm

Publicerat torsdag 11 januari 2007 kl 08.43

Användningen av cykelhjälm bland barn minskar, trots att det sedan 2005 finns en lag som säger att barn under 15 år ska använda hjälm.

Endast 60 procent av barn upp till 12 år tar på sig hjälmen när de cyklar till skolan.

Det visar Väg- och transportforskningsinstitutets senaste undersökning.

60 procent, det är alldeles för lite säger Sixten Nolén, forskare på VTI.

- Man kan inte vara nöjd med 60 procents användning när man har en lag där jag tycker att vi åtminstone borde komma upp till 80 procent.

VTI har tittat på hur cykelhjälmsanvändningen ser ut sedan slutet av 1980-talet för att se om användningen förändras. Efter att lagen om cykelhjälm för barn infördes 2005 visade mätningarna att 75 procent av barnen upp till tolv år tog på sig hjälmen men nu, två år efter lagen, ser man alltså en tillbakagång.

Sixten Nolén tror att det beror på att lagen inte har någon verkan.

- Vi har en lag som egentligen är ganska tandlös. När den kommer så är den ju ny och det skrivs mycket och då får man en övereffekt som mildras om man inte har nåt straff eller polisen övervakar.

När det gäller ungdomar mellan 13 och 15 år är användandet ännu lägre, bara en av fem sätter på sig hjälmen och utseendet spelar stor roll.

- Uppfattningen om hur man ser ut är en viktig faktor. Man är känslig för vad andra tycker.

Sixten Nolén tror att det kan behövas att tänka på nytt sätt när det gäller hjälmarna för att få fler att ta på sig hjälmen.

- En hjälm är ju primärt till för att skydda huvudet men det är ju ingenting man som cyklist direkt upplever. De allra flesta kommer ju aldrig skadas på cykeln. Kan man då få andra fördelar med inbyggd mp3-spelare eller hörlurar så är ju det bra. Men sen tror jag också att det krävs någon form av tvingande åtgärd som vi har på bilsidan med bältesanvändningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".